Vocile afacerilor

Elena Kleininger, vicepreședintele Consiliului Concurenței, explică marile transformări prin care instituția trece odată cu digitalizarea

Elena Kleininger, vicepresedinte al Consiliului Concurenței, sursă foto INQUAM PHOTOS, Octav Ganea
Elena Kleininger, vicepresedinte al Consiliului Concurenței, sursă foto INQUAM PHOTOS, Octav Ganea

Elena Kleininger este vicepreședintele Consiliului Concurenței, poziție din care supraveghează implementarea celor mai importante proiecte ale instituției, printre care și cele de digitalizare. A povestit pentru ediția specială a Revistei Capital „Top 100 Femei de succes” ediția 2022 parcursul său profesional în România postdecembristă și planurile de viitor pe care le are pentru Consiliul Concurenței.

 Vicepreședintele Consiliului Concurenței, Elena Kleininger, a transmis că un proiect drag este cel de implementare a strategiei Big Data în instituție, care va satisface mai multe nevoi ale mediului public, dar și privat.

Digitalizarea Consiliului Concurenței

„Va satisface nevoia de digitalizare a instituției noastre, iar pe de altă parte, ne permite să utilizăm tehnici moderne, inovative în activitatea noastră investigativă. Pe scurt, vom putea folosi instrumente specifice Big Data pentru identificarea licitațiilor trucate, cartel screening, depistarea legăturilor structurale și comerciale între firme, aspecte foarte utile în derularea anchetelor sectoriale şi analiza concentrărilor economice.

Un alt proiect foarte important este implementarea Regulamentului European privind serviciile de intermediere online, numit și Platform to Business – P2B, care prevede crearea unui mediu online competitiv, echitabil și transparent pentru toți jucătorii din piață prin impunerea unui set de obligații specifice”, a declarat Elena Kleininger pentru Revista Capital.

Ea este de părere că un astfel de proiect este necesar pentru protejarea mediului privat românesc de giganții din online. Un alt subiect de interes pentru Consiliul Concurenței este și transpunerea directivei europene ECN+, care întărește puterile de investigare ale autorității de concurență.

Consiliul Concurenței, în căutare de inspectori

„Și, nu în ultimul rând, vreau să amintesc un proiect care este, de fapt, unul permanent. M-am implicat și doresc să fac acest lucru în continuare, în a găsi soluții pentru a rezolva nevoile personalului instituției, astfel încât să fim capabili să motivăm și să păstrăm cei mai buni angajaţi și să îi stimulăm pe cei cu potenţial profesional. Este foarte greu să formezi și să specializezi un inspector de concurență, iar mulți dintre cei buni, din păcate, pleacă în mediul privat pentru că, la acest moment, condițiile sunt mult mai tentante”, ne transmite Elena Kleininger.

Pe parcursul carierei sale s-a confruntat cu mai multe provocări, atât în viața personală cât și în cea profesională, motiv pentru care a încercat să găsească mereu echilibrul între cele două componente. A absolvit o facultate tehnică și după revoluție s-a angajat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Era deja o femeie împlinită: avea un soț, un copil, un loc de muncă stabil. A decis totuși că trebuie să facă un pas în carieră și s-a apucat de facultatea de drept, plecând de la principiul că într-un domeniu precum cel al proprietății intelectuale, combinația dintre cunoștințele tehnice și cele juridice este esențială.

„A urmat o perioadă foarte aglomerată și obositoare, în care am studiat intens pentru cea de-a doua facultate, căci îmi doream și rezultate bune, iar aceasta a avut loc în timp ce mergeam zilnic la birou și aveam familie și un copil mic de îngrijit. Am beneficiat, însă, de sprijinul părinților și al soțului, iar mai târziu am văzut și roadele anilor de eforturi și sacrificii”, își amintește Elena Kleininger.

Anii ’90 și echipa lui Emil Constantinescu

Spre sfârșitul anilor ’90 a avut ocazia de a lucra în echipa președintelui Emil Constantinescu. I s-a oferit poziția de șef al Protocolului, pe care a acceptat-o cu entuziasm. „Această oportunitate s-a dovedit, însă, a fi o provocare majoră pentru mine și sunt sigură că ar fi fost pentru orice tânără femeie care își dorește să exceleze pe plan profesional, dar să fie prezentă și în viața de cuplu și în viața copilului, iar în România anilor ’90 echitatea de gen era prea puțin discutată. Programul era, prin natura locului și a sarcinilor impuse, în jur de 12-14 ore pe zi. După o vreme, analizându-mi prioritățile și știind foarte limpede ce este mai important pentru mine, am solicitat președintelui să îmi acorde încrederea de a ocupa poziția de șef al Cancelariei, poziție care venea cu responsabilități enorme, dar cu un program mai puțin solicitant. A fost, într-un fel, o mare îndrăzneală din partea mea, dar, din fericire, președintele a primit această cerere cu înțelepciune, iar o lună mai târziu ocupam poziția dorită”, ne povestește Elena Kleininger.

Ea este de părere că profesionalismul, disciplina, respectarea unor proceduri clare și bine puse la punct, onestitatea, munca constantă și inteligentă sunt principalele caracteristici ce au asigurat succesul Consiliului Concurenței în ultimii ani. „Uitându-mă în urmă și ținând cont de evoluția instituției, cred că o relație bună cu toate părțile interesate de activitatea instituției este importantă, precum și eforturile susținute de a deveni mai buni”

O zi din viața vicepreședintelui Consiliului Concurenței

În fiecare dimineață se trezește între 6:30 și 7:00, ia micul dejun, își verifică agenda pentru a stabili prioritățile zilei. „Uneori reușesc să merg și la sala până la 8-8:30, apoi merg la birou sau particip la alte întâlniri, după caz. Din păcate, timpul nu prea îmi permite să iau și prânzul, însă reușesc să mă organizez astfel încât să pot lua cina în familie și să fac o plimbare de seară. Mă răsfăț uneori cu un spectacol, teatru, operă, iar sfârșitul de săptămână îl petrec cu familia și prietenii”

Ultima mare realizare a carierei sale a fost alegerea pentru un al doilea mandat ca vicepreședinte al Consiliului Concurenței.