Infofinanciar > Lumea la zi > Egiptul este într-o situație economică gravă! A început vânzarea activelor statului
Lumea la zi

Egiptul este într-o situație economică gravă! A început vânzarea activelor statului

Principalele importuri ale Egiptului constau în produse farmaceutice și produse nepetroliere. Sursa foto:Dreamstime
Sursa foto:Dreamstime

Guvernul egiptean a fost foarte ocupat cu vânzarea activelor statului, în timp ce face presiuni pentru privatizare, pe fondul unei crize economice continue.

Este o măsură considerată crucială pentru ca Egiptul să depășească deficitul de valută forte și o condiție importantă legată de împrumutul de 3 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional semnat în decembrie 2022.

Companiile de stat au fost vândute

În februarie, 32 de companii de stat au fost scoase la vânzare și, în ciuda unor critici privind progresul lent, săptămâna trecută guvernul a anunțat că au fost vândute active de stat în valoare de 1,9 miliarde de dolari.

Vânzările au inclus participații la companii petrochimice și de foraj către Fondul de dezvoltare din Abu Dhabi (ADQ), participații la șapte hoteluri de lux vândute unei filiale a grupului Talaat Mostafa, una dintre cele mai mari companii de dezvoltare imobiliară listate la bursă și participații la Al Ezz Dakhalia, cea mai mare fabrică de oțel din Egipt.

FMI, Fondul Monetar Internațional, a primit vânzarea de active de către Egipt, reiterând că „cesionarea este o componentă esențială” a acordului de împrumut.

În martie, o evaluare a FMI privind stadiul reformelor economice din Egipt, care urma să fie efectuată înainte de eliberarea celei de-a doua tranșe a împrumutului, a fost amânată din cauza lipsei de progrese înregistrate de Egipt, inclusiv a ceea ce s-a considerat a fi lipsa privatizării.

Astfel, având în vedere că împrumutul este necesar pentru a atenua cea mai gravă criză economică a Egiptului din ultimele decenii, guvernul a trecut la cooperare.

Prețurile cresc de doua ori mai repede

Inflația anuală în Egipt a atins un nivel record de 36,8%, potrivit statisticilor oficiale, prețurile alimentelor crescând de două ori mai repede. Dolarii sunt practic indisponibili în țară, cu excepția pieței negre.

Așadar, întreprinderile suferă din cauza restricțiilor la import; datoria guvernamentală a crescut enorm; iar agențiile internaționale de rating au retrogradat ratingul de credit al Egiptului. Mai mult de jumătate din bugetul pentru 2023/24 este alocat serviciului datoriei.

Pentru ca revizuirea FMI, Fondului Monetar Internațional, să avanseze, doar vânzarea mai multor active nu ar fi suficientă. FMI a cerut, de asemenea, ca lira egipteană să fie cu adevărat liberă pe piețele valutare. În ultimii ani, lira egipteană a trecut prin mai multe runde de devalorizare, pierzând aproximativ jumătate din valoarea sa, dar din luna martie a acestui an, cursul de schimb oficial a fost stabil, între 30,8 și 30,9 lire egiptene pentru un dolar american.

Pe piața neagră, însă, un dolar se schimbă cu aproximativ 38 de lire egiptene. Însuși președintele Abdel Fattah el-Sisi a sugerat că, deocamdată, nu va mai avea loc o nouă devalorizare, deoarece aceasta îi supune pe egipteni la o presiune prea mare.

Schimbarea responsabilității

Guvernul a susținut că această criză a fost cauzată de șocuri externe – pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina – în timp ce analiștii au susținut că șocurile au scos la iveală slăbiciunile structurale ale economiei egiptene.

Aceștia au subliniat, de exemplu, cheltuielile masive ale guvernului pentru proiecte care nu oferă un randament al investiției, un prim exemplu fiind Noua Capitală Administrativă, în valoare de 58 de miliarde de dolari. Egiptul s-a împrumutat în mod agresiv pentru a finanța aceste proiecte.

Între timp, companiile aflate sub controlul armatei și al serviciilor de securitate s-au extins sub conducerea președintelui, ceea ce, dăunează sectorului privat. Activitatea sectorului privat non-petrolier s-a contractat timp de 30 de luni neîntrerupte.

Printre problemele de fond cu care se confruntă economia se numără investițiile private scăzute și ratele scăzute ale exporturilor, a scris Ishac Diwan, cercetător la Paris School of Economics, într-un articol de analiză. Ambele probleme nu au fost rezolvate de un acord de împrumut anterior cu FMI în 2016 și de reformele economice însoțitoare.

FMI consideră că o rată de schimb liber-flotantă este esențială pentru rezolvarea acestor probleme. O devalorizare ar eradica piața paralelă, ar restabili încrederea mediului de afaceri, ar îmbunătăți poziția Egiptului la export și ar face țara mai atractivă pentru investitori.

Cu toate acestea, când Egiptul și-a devalorizat moneda în 2016, nu a impulsionat exporturile și investițiile, iar economistul Osama Diab a pus la îndoială politica FMI, Fondului Monetar Internațional.

În plus, mărimea ultimului împrumut a fost mult mai mică decât spera Egiptul. Cele 3 miliarde de dolari sunt „neglijabile în raport cu deficitul de finanțare”, a spus Diab. Chiar și așa, împrumutul de la FMI poate fi „util pentru accesul la piețele internaționale de capital pe care îl oferă”, a adăugat el.

Potrivit lui Diwan, cercetător la Paris School of Economics, „împrumutul lasă Egiptul cu un program extrem de subfinanțat și cu finanțe nesustenabile”.

Temerile de hiperinflație

În ceea ce privește împrumutul de la FMI, vânzarea de active a furnizat imediat niște bani pentru plăți urgente, dar nu a rezolvat problema de bază a datoriei Egiptului.

Hafsa Halawa, cercetător nerezident la Middle East Institute, a declarat că: „Indiferent de micile anunțuri făcute aici sau acolo, problema de fond este cea a eșecului sistematic în politica economică”.

O altă modalitate prin care Egiptul a abordat deficitele tot mai mari este extinderea ofertei de bani, ceea ce este posibil să alimenteze și mai mult inflația și să crească presiunea asupra lirei. O măsură vizibilă a fost emiterea unei noi bancnote de 20 de lire sterline care a inundat brusc piața la începutul acestei luni, conform sursei aljazeera.com.