Infofinanciar > Esential > Efectul „X” și lumea văzută prin ochii lui Musk
Esential

Efectul „X” și lumea văzută prin ochii lui Musk

Elon Musk (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Ce a vrut să spună Elon Musk prin semnul „X”? Aceasta este o întrebare pe care și-o pun acum foarte mulți oameni, fie că vorbim de simpli utilizatori ai aplicației, specialiști în marketing și branding sau experți în busniess. Nu puțini au fost cei care au venit și cu răspunsuri, din anumite perspective, însă se întâmplă ca unele dintre aceste opinii să se cam bată cap în cap.

Era ziua de 25 iulie 2023 când magnatul anunța în mediul online faptul că va schimba denumirea de Twitter cu simbolul „X”, odată cu logo-ul. Celebra pasăre albastră e acum istorie. În continuarea mesajului inițial, Elon Musk declara că X va deveni o aplicație ce „va cuprinde totul”. Miliardarul anunță în acest fel că are planuri mari. Cât de mari? Și, oare, va reuși să le dea peste nas celor care acum îl critică?

Istoria lui X în viziunea lui Musk

Legătura dintre Elon Musk și simbolul „X” nu este de ieri, de azi, ci dăinuie de mai bine de două decenii. Totul a început în anul 1999, moment în care tânărul Musk tocmai își vânduse primul său start-up, un site web numit Zip2 pe care producătorul de PC-uri Compaq dorea să-l implementeze în cadrul motorului său de căutare. Din această tranzacție, Musk, pe atunci la doar 28 de ani, a câștigat 22 de milioane de dolari, sumă din care a investit în construirea unei noi idei: x.com.

A riscat mult atunci, a fost criticat pentru mișcarea sa, dar a mers mai departe cu acest hub online destinat pentru orice tip de tranzacție financiară din întreaga lume. Pe atunci, „X”, spunea Musk, reprezenta comoara. „X marchează locul”, declara el în cadrul unui interviu pentru BBC. Asta era legătura pe care o vedea antreprenorul între acest simbol și noțiunea de finanțe. Însă chiar și așa, de pe urma unor neînțelegeri la nivel de conducere, este nevoit să fie de acord cu fuziunea dintre x.com și PayPal, vândută ulterior, în 2002, celor de la eBay pentru suma de 176 de milioane de dolari.

15 ani mai târziu după acest eveniment, Elon Musk cumpără proprietatea domeniului x.com, pe baza „valorii sentimentale”. Ceea ce s-a și văzut, căci în tot acest timp pune bazele companiei sale de cercetare a spațiului, SpaceX, dar investește și în brandul auto Tesla, iar unul dintre mașinile scoase pe piață poartă denumirea de Model X. Mai departe, Elon Musk a dovedit că simbolul „X” are o influență și asupra vieții sale personale, nu doar în ceea ce înseamnă business-ul. În 2020, și-a numit chiar unul dintre copii X AE A-12 Musk. Ciudat, nu?

Iar de data aceasta, cu trecerea de la Twitter la X, oare Elon Musk nu dorește chiar acest lucru, să stârnească curiozitate și controversă? Oare este acum o încercare de a scoate compania din necazurile financiară tot mai mari?

Muskarada

În momentul în care Jean-Pierre Dube a văzut știrea că Elon Musk renunță la logo-ul Twitter în favoarea unui X în stil Art Deco, a crezut că este o glumă. „De ce să renunți la o marcă atât de recognoscibilă pentru a o lua la zero?”, a declarat profesorul în marketing de la University of Chicago Booth School of Business pentru cei de la BBC.

Veniturile din publicitate obținute de pe urma paginii de socializare au scăzut la jumătate, iar asta a declarat-o chiar Musk în iulie 2023. Asta pentru că marile branduri s-au retras de pe urma posibilelor instabilități provocate de aceste schimbări, inclusiv de modul în care firma gestionează acum conturile verificate, dar și de modalitatea prin care se monitorizează conținutul. Concedierile în masă și facturile neplătite la timp de către companie au dus, de asemenea, la o viziune din ce în ce mai nefavorabilă asupra fostului Twitter, actualmente X.

Estimările realizate de echia de la Fidelity, o companie privată care oferă servicii de asset management și brokeraj, ce deține o participație din X Corp, sugerează că aceasta valorează acum doar o treime din suma de 44 de miliarde de dolari pe care Musk a plătit-o pentru a cumpăra Twitter în octombrie 2022. De aceea, poate magnatul s-a gândit că o astfel de mișcare ar aduce lucrurile din nou la normal.

twitter (sursă foto: dreamstime)

twitter (sursă foto: dreamstime)

A mers pe principiul că unele rebrandinguri chiar pot fi profitabile. Yanhui Zhao, profesor de marketing la Universitatea Nebraska Omaha, le spune jurnaliștilor BBC că a realizat o cercetare asupra a 215 anunțuri de rebranding făcute de companii listate la bursa de la New York și că a constatat că mai bine de jumătate dintre aceste afaceri au înregistrat majorări de profit după ce și-au schimbat denumirea și identitatea.

Spre necunoscut

Jurnaliștii de la POLITICO au adunat într-un material mai multe păreri referitoare la această schimbare, opinii exprimate de către utilizatori din spațiul Uniunii Europene cu o activitate intensă pe această platformă și cu destui urmăritori, persoane cu o ușoară infleunță în spațiul mediatic.

„În matematică, X reprezintă necunoscuta din ecuație. Este un simbol elocvent, în acest caz, al neclarității în care Elon Musk se bucură să plonjeze în Twittersferă. Ce va face el cu Twitter? Aceasta este necunoscuta. Aici este X”, este de părere Valérie Hayer, membră a Parlamentului European din partea Franței. O idee mai dur este Dave Keating, un jurnalist american stabilit la Bruxelles, care spune că: „Twitter a devenit un loc jenant, o adunătură a celor mai nesuferiți oameni de pe internet”.

Jocul de-a „X și 0”

Andrew Stroehlein, director pe secția editorial la Human Rights Watch, o organizație non-guvernamentală care desfășoară activități de cercetare și apărare a drepturilor omului, le-a răspuns celor de la POLITICO că nu Musk a fost elementul declanșator al problemelor, că situația luaseră o întorsătură de dinaintea momentului octombrie 2022: „El doar a accelerat schimbările care se întâmplau deja în cadrul companiei, atâta tot. Și eu folosesc aplicația din ce în ce mai rar, pentru că pur și simplu nu mai face acum ceea ce ar trebui să facă, în concepția mea, un instrument de informare”.

Astfel, se poate spune că problemele Twitter nu au apărut odată cu Musk la conducere, ci el doar le-a scos și mai tare în evidență prin controversele iscate, prin notorietatea lui. Iar ultima strategie, cea a rebrandului, pare a fi pus capac.

„Greșeala pe care o facem este să credem că are un plan bine pus la punct în cazul X”, spune Bruce Daisley, fost vicepreședinte la Twitter între anii 2015 și 2020, într-un interviu acordat pentru The Telegraph. „Elon Musk nu are la momentul de față niciun plan. Este vorba doar de o decizie luată din orgoliu. De la început, el a avut intenția de a distruge orice urmă că cineva a fost la Twitter înaintea lui. Nu dorește ca oamenii să mai știe că altcineva în afară de el a contribuit la formarea produsului său”.

Twitter a devenit X (sursă foto: dreamstime)

Twitter a devenit X (sursă foto: dreamstime)