Infofinanciar > Lumea la zi > Efectul „Twitter”! Compania Tesla se îndreaptă spre cel mai prost an din istoria sa
Lumea la zi

Efectul „Twitter”! Compania Tesla se îndreaptă spre cel mai prost an din istoria sa

Elon Musk, Sursă foto: gds.ro
Sursă foto: gds.ro

Deținerea de acțiuni Tesla în acest an nu a fost deloc ușoară pentru investitori. Acțiunile producătorului de vehicule electrice au scăzut cu aproape 70% de la începutul anului, urmând să se claseze în top 5 al celor mai mari „prăbușiri” din S&P 500. Prin comparație, indicele de referință a scăzut cu aproximativ 20%.

Deși Tesla a continuat să își crească profiturile, semnele de slăbire a cererii și de intensificare a concurenței îi îngrijorează tot mai mult pe investitori. La acestea mai este adăugată și achiziția Twitter de către CEO-ul Elon Musk.

Unele dintre acțiunile întreprinse de Musk de când a preluat compania de social media, inclusiv eliminarea unei structuri de moderare a conținutului (creată pentru a gestiona și controla discursul instigator la ură și alte probleme de pe platformă), au neliniștit agenții de publicitate de pe Twitter și au îndepărtat unii utilizatori.

Acest lucru a alimentat îngrijorările de pe Wall Street că Twitter ocupă prea mult din atenția miliardarului și este posibil să neglijeze clienții loiali ai Tesla.

Tesla rămâne încă „pe picioare”

Achiziționarea Twitter de către Musk a deschis o „furtună” politică și a făcut ca brandul lui Musk și al Tesla să se deterioreze, lucru ce a dus la un „eșec total”, a scris Dan Ives, analist la Wedbush, într-o cercetare săptămâna aceasta.

Musk a declarat că intenționează să rămână în funcția de CEO al Twitter până când va găsi pe cineva dispus să îl înlocuiască în funcție, scrie Fortune.

În ciuda concentrării lui Musk pe Twitter, rezultatele Tesla au fost solide în acest an. Compania din Austin, Texas, a înregistrat o creștere a profituautomobilelui și a veniturilor de la an la an în primele trei trimestre din 2022.

Cu toate acestea, modelele de vehicule electrice de la alți producători auto încep să pună în pericol dominația Tesla pe piața EV din SUA. Din 2018 până în 2020, Tesla a deținut aproximativ 80% din piața EV. Cota sa a scăzut la 71% în 2021 și a continuat să scadă, potrivit datelor de la S&P Global Mobility.

Amenințați de concurență

În această lună, Tesla a început să ofere reduceri până la sfârșitul anului la cele mai bine vândute două modele ale sale, un semn că cererea pentru vehiculele sale electrice încetinește.

Ives prezice că Tesla va rata probabil estimările Wall Street atunci când compania va raporta rezultatele pentru trimestrul al patrulea, invocând nivelurile mai ridicate ale stocurilor, recentele reduceri de preț și încetinirea generală a producției în China. El se așteaptă, de asemenea, la o „traiectorie mai slabă pentru 2023″.

„Realitatea este că, după un mediu de cerere de tip Cenușăreasa din 2018, Tesla se confruntă cu niște vânturi frontale serioase, macro și specifice companiei, în ceea ce privește concurența EV-urilor până în 2023, care încep să apară atât în SUA, cât și în China”, a scris Ives.

Cu toate acestea, Ives este optimist că perspectivele pe termen lung ale Tesla rămân solide, pe măsură ce piața globală pentru vehiculele electrice crește, iar Musk se reorientează către Tesla.

„Cu toate acestea, orice alți pași greșiți strategici ai lui Musk vor fi analizați cu atenție de către Street și vor cântări și mai mult asupra acțiunilor”, a scris el.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.