Infofinanciar > Info > Băncile, salvarea românilor! Adrian Negrescu: „Vorbim de efectul creșterii TVA-ului la locuințele noi”
Info

Băncile, salvarea românilor! Adrian Negrescu: „Vorbim de efectul creșterii TVA-ului la locuințele noi”

Proiect de lege pentru siguranța locuințe
sursa foto arhiva companiei

Îndatorarea românilor la bănci în scopul achiziționării propriilor locuințe este în creștere. În special, tinerii optează tot mai des pentru credite ipotecare, a căror valoare înregistrează o creștere constantă.

În primul trimestru al acestui an, valoarea creditelor ipotecare s-a dublat față de aceeași perioadă din 2023.

Adrian Negrescu, analist economic, a vorbit sâmbătă, la Antena 3 CNN, despre valoarea creditelor ipotecare pentru locuințe.

„Vorbim de efectul creșterii TVA-ului la locuințele noi de la 1 ianuarie. Gândiți-vă pentru locuințele până în 140.000 de euro, TVA-ul a crescut de la 5 la 9%. Practic am scumpit locuințele din pix, prin creșterea taxelor percepute de statul român.

Pe de altă parte, într-adevăr, este efectul inflației, cea mai mare din Uniunea Europeană.

Toate aceste lucruri au dus la scumpirea locuințelor și de aceea oamenii au fost nevoiți să ia mai mulți bani de la bancă, să reușească să-și ia un credit. Într-adevăr, ratele devin împovărătoare și din perspectiva modului în care evoluează inflația din România s-ar putea să plătească ani de zile de acum încolo niște rate foarte mari pe care probabil mulți nu vor avea de unde.

Iar din această perspectivă vor fi multe probleme în viitor cu ratele bancare, mai ales la creditele imobiliare”, a spus Adrian Negrescu.