Infofinanciar > Info > Ce trebuie să știe românii care au credite? Băncile au obligația de a-i ajuta pe clienții în situații dificile
Info

Ce trebuie să știe românii care au credite? Băncile au obligația de a-i ajuta pe clienții în situații dificile

rate-la-banci-rate banca (sursa foto: substantial.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

Conform unei noi ordonanțe guvernamentale, băncilor din România li se cere acum să acorde sprijin clienților lor care întâmpină dificultăți în efectuarea plăților pentru credite lor.

Înainte de a recurge la proceduri de executare silită, instituțiile financiare sunt obligate să încerce să restructureze datoriile clienților care au întârzieri la plata de credite peste 90 de zile.

Ajutor pentru românii cu credite

Aceste măsuri de restructurare includ diverse opțiuni. Acestea sunt refinanțarea, amânarea sau suspendarea ratelor, modificarea ratei dobânzii sau chiar iertarea parțială a datoriei.

Scopul acestei schimbări legislative este de a îmbunătăți relația dintre bănci și clienți. De asemenea, un scop mai este și prevenirea executării silite. Conform lui Ciprian Chiorean, directorul juridic al CEC Bank, această modificare aduce beneficii atât pentru consumatori, cât și pentru instituțiile financiare.

„Băncile sunt interesate să aibă clienți sănătoși financiar, iar relația client-bancă este una de parteneriat. Interesul băncii este de a soluționa cât mai rapid orice fel de situație cu potențial conflictual.

De multe ori facem acest lucru prin intermediul CSALB. Și observăm că relația consumator-bancă s-a așezat mult față de acum 15 ani. O contribuție decisivă în această relație o are o mai bună înțelegere a contractelor și a clauzelor contractuale”, sunt informațiile oferite de acesta.

O rețea extinsă

Cu o creștere semnificativă a activelor, CEC Bank dispune de o rețea extinsă de unități bancare și ATM-uri. În acest fel asigură accesul la serviciile bancare în întreaga țară.

Totodată, banca urmărește să pună la dispoziția clienților săi atât soluții digitale, cât și o prezență umană, pentru a garanta o experiență bancară completă și satisfăcătoare. Deși tehnologia are un rol important, factorul uman rămâne cheia  în interacțiunea cu clienții.

În contextul litigiilor dintre consumatori și bănci, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din Domeniul Bancar (CSALB) are un rol foarte important în facilitarea unor soluționări rapide și eficiente.

CSALB oferă un cadru pentru negocieri amiabile între părți. În acest fel contribuie la evitarea cazurilor de executare silită și a litigiilor lungi în instanță pentru românii cu credite.

Așezarea la masa negocierii

„Cu siguranță că va exista o mai mare deschidere spre așezarea părților la masa negocierii, înainte de a ajunge la o situație conflictuală. Iar CSALB oferă cadrul pentru un astfel de dialog. Oamenii au înțeles că este necesară o soluționare mai rapidă a diferendelor pe care le au cu băncile, mai ales dacă problemele lor au ajuns în instanță. Din păcate, sistemul juridic nu permite o soluționare a acestor cazuri într-un termen mai scurt de 12-24 de luni. Pe de altă parte, timpul mediu de soluționare în cadrul CSALB este de doar 25 de zile.

Ca să înțelegeți de ce există dorința consumatorilor de a-și rezolva nemulțumirile cu băncile pe cale amiabilă, vă dau două exemple relevante: am avut dosare de conciliere în care consumatorii au fost magistrați care au venit cu cereri către CSALB. Cu alte cuvinte, beneficiile concilierii au ajuns să fie înțelese inclusiv de către unii reprezentanți ai sistemului judiciar”, sunt informațiile pe care le-a transmis Mircea Stroe, consilier CSALB.

Înțelegerea procedurilor alternative

Un alt aspect pe care l-a evidențiat Mircea Stroe, consilier CSALB este acela că magistrații au înțeles că au mai mult de câștigat în urma unei proceduri alternative la instanță.

„Magistrații au înțeles că, în ciuda faptului că sunt mult mai familiarizați cu instanțele de judecată, au mai mult de câștigat într-o procedură alternativă la instanță, derulată în cadrul CSALB. Mai mult. Am conciliat și consumatori care veneau din sistemul bancar. Dar aveau disfuncționalități în relație cu banca. Unii având chiar calitatea de salariați ai băncii respective.

Un avantaj pentru care executările silite sau procesele din instanță ajung să fie soluționate la CSALB este că, în aceste cazuri, pretențiile părților sunt deja exprimate. Se cunoaște exact nivelul datoriei, așteptările instituției de credit cu privire la termenul de plată, cât este dispus consumatorul să plătească. Evident, când se ajunge la executarea silită există și un grad de frustrare pentru că s-au parcurs niște etape și ne-am putea lovi de diverse orgolii sau ambiții. Dar, în general, există o mai mare disponibilitate din partea părților de a accepta un compromis”, a mai informat Mircea Stroe, consilier CSALB, conform dailybusiness.ro