Infofinanciar > Educație financiară > Educația finaciară pas cu pas! Câteva principii care contribuie la îmbunătățirea bugetului lunar
Educație financiară

Educația finaciară pas cu pas! Câteva principii care contribuie la îmbunătățirea bugetului lunar

educatie fiannciară; sursă foto: semneletimpului.ro
FOTO: semneletimpului.ro

Educația financiară este un domeniu prea puțin cunoscut de români, care, trebuie să recunoaștem la finalul lunii nu rămân cu prea mulți bani în portofel. Responsabilitatea financiară nu reprezintă adoptarea unui regim sever sau limitativ pentru o anumită perioadă ci poate fi înțeleasă și adaptată ca un stil de viață. Sunt patru principii de educație financiară care pot îmbunătății comportamentul financiar.

Pentru început, un prim sfat și poate cel mai important pentru ca educația financiară să aibă sens poate fi rezumat astfel „ prima dată trebuie să ne plătim pe noi”. Pe scurt, primul lucru care trebuie aplicat atunci când este livrat salariul este imperios să  puneți deoparte un procent din venituri într-un cont separat și, ulterior să începeți plata facturilor ratelor sau a altor servicii.

Principiul zgârcitului

Un al doilea principiu constă în amânarea achizițiilor, altfel spus, potrivit regulii zgârcitului evitați efectuarea unei plăți până a doua zi. Această regulă corectează comportamentul nociv prin care cumpărăm sub impuls. Amânarea unei achiziții, ne alocă timpul necesar pentru a decide dacă într-adevăr obiectul respectiv este necesar sau nu. De multe ori este dificil să distingem dacă un obiectul achiziționat este într-adevăr util sau reprezintă mai degrabă un moft sau o dorință.

Al treilea principiu constă în crearea unui fond de rezervă. Gândiți-vă de pildă ce s-ar întâmpla dacă subit v-ați pierde locul de muncă sau, mai grav dacă o persoană apropiată ar avea probleme de sănătate.

În condițiile în care a-ți avea un fond de rezervă, probleme vor fi soluționate mult mai ușor. Fondul de rezervă reprezintă o sursă de lichidități menită să acopere parțial sau total cheltuielile aferente perioadelor în care veniturile sunt scăzute sua lipsesc cu desăvârșire, în caz de șomaj sau atunci când intervine o urgență neprevăzută. În caz de forță majoră, este indicat să aveți lichidități care să acopere cel puțin o perioadă de 3-6 luni doar din fondul de rezervă.

Cel de-al patrulea principiu și anume, reducerea cheltuielilor inutile constă în analizarea cheltuielilor lunare și implicit eliminarea celor care nu sunt neapărat necesare și la care se poate renunța. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțați la micile plăceri cum ar fi ieșitul la restaurant, important este să nu abuzați de aceste mici dorințe.

Costul cafelei pune presiune pe bugetul lunar

O altă cheltuială care pune presiune pe bugetul lunar este dat de cafeaua de zi cu zi, acest obicei sau viciu cum doriți să-l numiți ne scoate din buzunar până la 40 de lei pe săptămână, bani care ar putea fi alocați pentru cheltuieli mai importante.

De asemenea, același principiu se aplică și în cazul serviciilor în care s-au investit sume importante dar care nu sunt neapărat necesare. De exemplu, abonamentul la televiziunea prin cablu, un număr mai mare de canale TV nu este întotdeauna necesar și nici nu aduce un plus valoare calității vieții. Pe lângă alte cheltuieli similare, cel mai mult suntem influențați de cumpărăturile pe internet.

Tehnologia și serviciile online ne scutesc de multe bătăi de cap. Important este ca serviciile respective să fie utilizate cu măsură și doar la nevoie, în caz contrar cresc cheltuielile inutile, potrivit scoaladebani.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.