Infofinanciar > Info > Economiștii prevăd o perioadă neagră pentru seniori. Andrei Mocearov: „Statul nu va mai putea plăti pensii”
Info

Economiștii prevăd o perioadă neagră pentru seniori. Andrei Mocearov: „Statul nu va mai putea plăti pensii”

Pensionari, Sursă foto: Evenimentul Zilei
Sursă foto: Evenimentul Zilei

Economistul român Andrei Mocearv a transmis că, prin reforma setate pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) , se urmărește un așa zis „sistem de desființare de pensii”. 

Prin prisma etapelor prevăzute în PNR, economistul Andrei Mocearov a făcut o analiză severă a perspectivelor sistemului de pensii. El a declarat: „În primul rând, trebuie să poziționăm reforma pensiilor din România într-o perspectivă mondială. În primul rând, aș spune că pensiile în forma actuală datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când lumea capitalistă a introdus pensiile publice. după ce acestea au fost generalizate.  

„Banca Mondială va duce la desființarea pensiilor”  

„Firește, ele datează de pe vremea lui Bismark, dar generalizarea majoră a avut loc în epoca emancipării din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Sau, dacă vreți, au fost într-o anumită epocă a economiei politice, cum spune economistul american. 

Imediat după Al Doilea Război Mondial, conceptul de pensie însemna ca pensia era prelungirea salariului. Și asta însemna că pensia era definită de ultimii ani de salariu. Sfârșitul anilor 1970, începutul anilor 1980 ne-a adus centru nou de economie politică ceea ce înseamnă un deputat al inversării emancipării sociale, economiștii din universități numesc asta neoliberalism, consensul de la Washington, nu mai intru in detalii, evident ca asta a afectată și pensiile” a spus economistul. 

Schimbarea propusă de Banca Mondială, potrivit economistului Andrei Mocearov, va elimina pensiile. Și cum totul se petrece într-un cadru european și global, va avea un impact dincolo de România. 

Planul Băncii Mondiale este realizat de decenii 

Andrei Mocearov a transmis că „Banca Mondiala a făcut un proiect de cercetare in anul 1994 si a propus sistemul pe trei piloni. Asta înseamnă trecerea de la pensia calculata ca prelungire a salariului, in funcție de ultimele salarii ca pensia calculata in funcție de contribuție. Adică pensia ca o contrapartida de la niște contribuții. Exista o prima faza care e pilonul I, care înseamnă ca pensia este calculata in funcție de contribuție, dar contribuțiile sunt teoretice, convenționale doar fixează ierarhia pensiilor. Pensia propriu zisă, adică cuantumul, este fixată de politica economică a guvernului care fixează punctul de pensii.  

Şi, in sfârșit, se trece prin pilonul II, care e un pilon de tranziție spre pilonul III, care înseamnă capitalizarea contribuțiilor. Această capitalizare a contribuiților se numește generic pensie privată și eu am numit ca această pensie privata nu e propriu zis pensie. Pentru că pensia în conceptul ei fundamental este o asigurare de bătrânețe.

Evident cum e și asigurarea pentru mașină RCA-ul sau cum e asigurarea medicală numai că aici intră intergenerațională. Întotdeauna la o asigurare accidentul, accidentul aici este bătrânețea în cazul în care se întâmplă ceva, altcineva îți plătește. Ajungi in situația in care nu mai ai puterea de munca sa produci valoare și să câștigi bani. În Romania a urmat acesta transformare, întâi legea, imediat după 1989, în Romania pensiile erau calculate în funcție de ultimele salarii, se alegeau 5 din cei mai buni 10 ani.  

Legea nr 19 din 2000 care a intrat in aplicare in anul 2001 a trecut la pensia contributivă. Apoi legea 411 din 2004, legea pe cei trei piloni a fost consolidata de legea 263 din 2010 unde s-a introdus indexare mai puțin generoasă și egalizarea vârstei intre bărbați si femei care urma sa se facă într-un viitor mai puțin apropiat”, potrivit RomâniaTV.