Infofinanciar > Info > Anunț important pentru seniorii României! Când ar urma să intre pensiile în luna iunie
Info

Anunț important pentru seniorii României! Când ar urma să intre pensiile în luna iunie

Ajutor-financiar-pentru-pensionari
Sursă foto: Antena3 CNN

Potrivit calendarului de zile libere legale, luna iunie începe cu o minivacanță pentru bugetari. Aceasta minivacanța va avea durata de cinci zile, și se întâmpla deoarece se va face o punte între Ziua Copilului și Rusalii. Acest lucru poate da, însă, bătăi de cap pensionarilor din țara noastră, deoarece se speculează că pensiile nu vor intra la timp. 

Mai sunt doar câteva zile până la începerea oficială a verii, și până la minivacanța de Rusalii a bugetarilor. Angajații din sectorul privat vor avea doar trei zile libere consecutive în perioada următoare, comparativ cu bugetarii, care vor beneficia de cinci.  

Guvernul a luat decizia de încă din decembrie anul 2022, că ar urma să existe trei zile libere de la stat în luna iunie 2023, astfel va fi liber pe 1 iunie, de Ziua Copilului și pe 4 și 5 iunie, de Rusalii. 

Vor întârzia pensiile, sau nu? 

Datorită acestei minivacanțe de Rusalii, se speculează că pensionarii vor încasa drepturile lor lunare cu întârziere. La fel se va întâmpla și în cazul poștașilor, deoarece și ei vor beneficia de aceste cinci zile libere cu ocazia Rusaliilor. 

Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice au purtat discuții referitoare la pensiile publice cu Poșta Româna. Ca urmare a acestor discuții, s-a stabilit ca distribuirea pensiilor din luna iunie să înceapă cu data de 2, chiar dacă aceasta a fost declarată zi nelucrătoare de la stat. 

„Noi avem convenție încheiată între CNPP si Compania Națională Poșta Română în care sunt stipulați foarte clar termenii atât de plată, cât și de distribuire a pensiilor. Este o problemă la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie privind acele zile libere. Am vorbit personal cu șeful companiei Poșta Română. Ei vor lucra pe 2 iunie, vineri. 

Am primit asigurări că vor începe să distribuie pensiile pe 2 iunie pentru acei beneficiari care au ales plata prin mandat poștal, urmând ca după data de 6 să intram în program normal. 

Noi, primele tranșe de bani, le vom vira încă de la sfârșitul lunii mai, să aibă cash să livreze pensiile începând cu data de 2 iunie, vineri. Până pe data de 15 trebuie achitate toate pensiile pentru cei care au optat pentru plata pensiei prin mandat poștal”, a declarat șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu. 

Marius Budăi a confirmat că pensiile nu vor întârzia 

„Pensiile se vor plăti în calendarul stabilit, 1-15 iunie, fără niciun fel de rezervă (…).  Da (poștașii muncesc și în vinerea din punte – n.r.). Nu va exista nicio zi de întârziere”, a declarat ministrul Marius Budăi. 

De asemenea, în perioada următoare ar urma să fie publicate rezultatele recalculării pensiilor. Recalcularea poate fi solicitată de către orice persoană care a realizat stagiul de cotizate după deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă, dar și pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit această vârstă. 

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice „punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. 

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv, potrivit Playetech.ro.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”.