Infofinanciar > Info > Economisire în fața incertitudinilor. Românii se orientează spre depozite bancare și investiții sigure
Info

Economisire în fața incertitudinilor. Românii se orientează spre depozite bancare și investiții sigure

Salarii
sursă foto: playtech.ro

Confruntați cu perspectiva unei potențiale noi crize financiare, cetățenii români au început să adopte măsuri de economisire și să depună banii în conturile bancare. Potrivit informațiilor oferite de banca centrală și menționate de observatornews.ro, volumul depozitelor bancare a început să înregistreze o creștere.

Chiar dacă dobânzile oferite pentru depozitele în lei sunt mai mici comparativ cu acum un an, este important de menționat că sumele depuse în bănci sunt garantate de către stat în limitele a 100.000 euro.

Cea mai atractivă rată de dobândă este de 8,05%

Efectele pandemiei COVID-19 și creșterea costurilor ulterioare au influențat comportamentul consumatorilor români într-o manieră mai prudentă. Au redus lista de cumpărături, adoptând un consum mai moderat, și au început să economisească mai mult la bănci.

Această asigurare conferă un grad de siguranță considerabil pentru cei care doresc să economisească pe termen mediu și scurt, făcând din această metodă o opțiune atrăgătoare pentru cei interesați să-și gestioneze economiile în mod securizat. În prezent, cea mai atractivă rată de dobândă pentru depozitele bancare este de 8,05%. După deducerea taxelor și comisioanelor bancare, beneficiul net ajunge la 7,25%.

Printr-un simplu calcul se poate constata că o persoană care păstrează 10.000 lei într-un depozit bancar timp de un an va obține un profit real de 724 lei. O alternativă la aceste depozite în lei sunt titlurile de stat. Până pe 18 august, românii au posibilitatea să investească în titlurile de stat TEZAUR, cu perioade de maturitate de 1 și 3 ani, care oferă dobânzi anuale de 6,30%, respectiv 7,20%.

Statul garantează în întregime sumele investite și dobânzile

Un beneficiu major constă în faptul că sumele investite și dobânzile aferente sunt garantate în întregime de către stat. În plus, aceste câștiguri nu sunt supuse impozitării. Cu toate acestea, beneficiile financiare sunt mai moderate. De exemplu, pentru o investiție de 10.000 lei în titluri de stat, câștigul după un an ar fi de 630 lei, iar după trei ani, de 720 lei. Cei interesați de investiții pot opta pentru piața bursieră, unde profiturile sunt în mare măsură legate de nivelul de risc pe care investitorul este dispus să îl accepte.

În intervalul ianuarie – iunie 2023, deficitul contului curent al balanței de plăți a înregistrat o valoare de 9.826 milioane euro, comparativ cu suma de 11.997 milioane euro înregistrată în aceeași perioadă a anului 2022. Structura acestui deficit s-a modificat în felul următor: deficitul balanței bunurilor a înregistrat o reducere cu 1.447 milioane euro, excedentul balanței serviciilor a crescut cu 1.696 milioane euro, deficitul balanței veniturilor primare a crescut cu 847 milioane euro, iar excedentul balanței veniturilor secundare a scăzut cu 125 milioane euro.

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 3.930 milioane euro în intervalul ianuarie – iunie 2023 (față de 4.533 milioane euro în aceeași perioadă a anului 2022). Din această sumă, participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au reprezentat valoarea netă de 4.283 milioane euro, în timp ce creditele intragrup au înregistrat o valoare netă negativă de 353 milioane euro, conform romaniatv.net.