Infofinanciar > Esential > Economia Siriei, crescută pe cultura bumbacului. Cum arată sectorul agricol al statului din Orientului Mijlociu
Esential

Economia Siriei, crescută pe cultura bumbacului. Cum arată sectorul agricol al statului din Orientului Mijlociu

Siria-cultura bumbacului Sursa foto: dreamstime.com
Siria-cultura bumbacului, Sursa foto: dreamstime.com

Economia Siriei este una dintre cele mai mici din lume. De asemenea, aceasta nici nu a intrat în Indexul de libertate al economiilor mondiale. Având în vedere contextul actual din statul din Orientul Mijlociu, aceasta nu se bazează pe extrem de multe surse, însă agricultura reprezintă un punct important. În acest sector, lucrează aproximativ un sfert din populație.

Sectorul agricol din Siria a reprezentat 29% din PIB în 1997 și a angajat aproximativ 40% din forța de muncă în 1996, inclusiv o proporție semnificativă de orășeni. În prezent, agricultura este aproximativ 36% din PIB-ul statului. De asemenea, aceasta este o plasă de siguranță pentru 6,7 milioane de sirieni.

Bumbacul, cultura care salvează economia Siriei

Bumbacul, cultivat pe terenuri irigate, este principala cultură comercială și strategică a Siriei. Mai mult de 20% din populația totală este implicat în producția, prelucrarea acestuia, dar și în fabricarea produselor secundare. Acesta este un  important produs care are o poziție de sprijin pe care se susține economia Siriei. Statul din Orientul Mijlociu produce 7% din producția mondială de bumbac. Cu toate acestea, aportul la economia mondială este insesizabil.

Pe lângă faptul că a oferit locuri de muncă și venituri pentru o parte semnificativă a populației, aceasta a furnizat Siriei valuta forte de care avea mare nevoie. Până în 1974, când a fost înlocuit de petrol ca fiind cel mai mare export sirian, bumbacul a reprezentat aproximativ o treime din totalul exporturilor siriene. Până la sfârșitul anilor 1990, bumbacul reprezenta aproape 50% din contribuția sectorului agricol la PIB. Aproape jumătate din bumbacul produs este utilizat pentru consumul local de către industria textilă și de confecții, în mare parte orientată spre export.

Siria este, de asemenea, al doilea cel mai mare exportator de măsline din lumea arabă, după Tunisia, și al șaselea în lume, după Spania, Grecia, Tunisia, Italia și Turcia. Potrivit raportului de țară al EIU( Economist Intelligence Unit- companie ce furnizează servicii de prognoză și consiliere prin cercetare și analiză), valoarea totală a exporturilor agricole în 1998 a fost de aproximativ 24% din totalul exporturilor, în timp ce ponderea importurilor agricole în 1998 a fost de aproape 16% din totalul importurilor.

Grâul, un punct important pentru agricultura Siriei

Pentru sectorul agricol, cea mai importantă cultură alimentară este grâul, cu toate că din cauza precipitațiilor, producția lui are de suferit. De asemenea, și producția sfeclei de zahăr este extrem de importantă.

Dependența fermierului mediu de metode de irigații învechite și ineficiente reprezintă un obstacol major în calea îmbunătățirii producției agricole. Introducerea metodelor de irigare prin picurare, prin aspersiune și subterană este împiedicată din cauza sumei limitate de bani de care dispune agricultorul obișnuit. Din cauza acestor neajunsuri, Siria este predispusă la penurie de alimente în timpul secetelor prelungite.

În anul 2022, recolta de cereale a fost una destul de problematică din cauza schimbărilor climatice, economiei Siriei și problemelor reziduale de securitate. Astfel, majoritatea fermierilor au fost într-o situație precară, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Tot anul trecut, recolta de grâu a statului din Orientul Mijlociu s-a ridicat la aproximativ 1 milion de tone. Această valoare este în scădere cu un procent de 75% comparativ cu producția înregistrate înainte de criză.

În momentul actual, la mai mult de un deceniu de război, mai mulți fermieri se luptă cu condiții economice dificile și probleme de securitate în unele zone. În același timp aceștia au fost nevoiți să se adapteze noilor realități ale condițiilor meteorologice în schimbare.

Recolta slabă adaugă presiune asupra guvernului sirian afectat de sancțiuni, care se luptă să se aprovizioneze cu grâu de pe piața internațională. Alimentele nu sunt restricționate de sancțiunile occidentale, dar restricțiile bancare și înghețarea activelor au făcut ca majoritatea societăților comerciale să aibă dificultăți în a face afaceri cu Damascul conform weforum.org.