Infofinanciar > Lumea la zi > Economia mondială primește un impuls. SUA și zona euro accelerează în tandem
Lumea la zi

Economia mondială primește un impuls. SUA și zona euro accelerează în tandem

Banca Centrala Europeana Sursa foto Forbes.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Sondajele indică o nouă accelerare în SUA, chiar dacă creșterea în zona euro se consolidează.

Creșterea economică mondială devine mai amplă. Sondajele indicând că activitatea economică atât în SUA, cât și în zona euro a luat avânt în luna mai.

Economia zonei euro s-a contractat în a doua jumătate a anului 2023. Ca urmare a unei creșteri bruște a prețurilor la energie și la alimente, declanșată de invazia Rusiei în Ucraina. Și a creșterii ulterioare a ratelor dobânzilor menite să domolească această inflație.

În schimb, economia Statelor Unite a înregistrat o expansiune puternică în aceeași perioadă, deschizând un decalaj de creștere neobișnuit de mare față de zona euro. Acest decalaj s-a redus pe măsură ce zona euro a revenit la creștere în primele trei luni ale anului. În timp ce SUA a încetinit.

O nouă accelerare în SUA, în timp ce creșterea în zona euro s-a consolidat

Cu toate acestea, sondajele publicate joi indică o nouă accelerare în SUA. Chiar și în condițiile în care creșterea în zona euro s-a consolidat. Acest lucru este de bun augur pentru o economie globală care se bazează foarte mult pe SUA pentru dinamismul său în 2023.

Indicele S&P Global Flash U.S. Composite PMI – care măsoară activitatea din sectoarele de producție și servicii – a crescut la 54,4 în mai, de la 51,3 în aprilie. A marcat un maxim al ultimelor 25 de luni și fiind pentru prima dată de la începutul anului când indicele nu a încetinit. Un nivel peste 50 indică o expansiune a activității din sectorul privat.

La rândul său, activitatea întreprinderilor din zona euro a crescut în luna mai pentru a treia lună consecutiv. Și în cel mai rapid ritm din ultimul an, sugerează sondajele. Indicele PMI compozit comun al zonei monetare a crescut la 52,3 de la 51,7.

Creșterea a fost condusă de Germania, o economie puternică. Unde forța continuă în sectorul serviciilor și îmbunătățirea în industrie au dus activitatea la cel mai ridicat nivel din ultimul an. Acest lucru a ajutat sectorul de producție din întregul bloc să se apropie de redresare, atingând un maxim al ultimelor 15 luni.

În schimb, sondajele managerilor de achiziții au indicat o încetinire a economiei britanice, după un început de an mai puternic decât se aștepta, care a depășit SUA.

Sondaje similare au indicat o nouă accelerare a economiei indiene, aflată în plină expansiune, și o revenire în Japonia.  În Australia, sondajele au indicat o ușoară încetinire a creșterii economice în luna mai.

Banca Centrală Europeană se confruntă cu dileme

Întreprinderile au raportat că au crescut prețurile în cel mai lent ritm din noiembrie. Ceea ce ar trebui să liniștească Banca Centrală Europeană.  Cu toate acestea, zona euro a continuat să adauge locuri de muncă în luna mai, sugerând că salariile nu ar putea scădea la fel de rapid pe cât spera BCE.

BCE a publicat joi cifre care arată că salariile negociate de sindicatele din zona euro au fost cu 4,7% mai mari în primul trimestru față de anul precedent. O creștere mai rapidă decât cea de 4,5% înregistrată în ultimele trei luni ale anului 2023.

BCE a semnalat că va reduce dobânda sa cheie la începutul lunii iunie. În timp ce Fed așteaptă dovezi că încetinirea inflației va fi reluată după eșecurile din acest an.

Cu toate acestea, întreprinderile și gospodăriile din zona euro nu ar trebui să se bazeze pe reduceri succesive ale costurilor de împrumut, a declarat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos. „Există un grad uriaș de incertitudine”, a spus acesta. „Nu am luat nicio decizie cu privire la numărul de reduceri ale ratei dobânzii”, a spus el. „Vom vedea cum vor evolua datele economice”.

Rezistența continuă a economiei zonei euro ar face probabil ca BCE să fie mai precaută în ceea ce privește reducerea costurilor de împrumut după prima sa mișcare, a scris într-o notă economistul Franziska Palmas de la Capital Economics. „Dacă economia continuă să reziste bine, reducerile ulterioare ar fi mai lente”, a spus ea, potrivit The Wall Street Journal.