Infofinanciar > Lumea la zi > Economia Marii Britanii își revine! Salariile cresc mai repede decât prețurile de consum
Lumea la zi

Economia Marii Britanii își revine! Salariile cresc mai repede decât prețurile de consum

Economia Marii Britanii (sursă foto: communist.red)
sursă foto: arhiva companiei

Economia Marii Britanii pare că își revine. Analizele arată o creștere în cazul lunii ianuarie. Asta după ce s-a contractat în a doua jumătate a anului trecut. În condițiile în care creșterea salariilor reale a stimulat cheltuielile cumpărătorilor britanici.

Economia Marii Britanii a fost mai slabă decât se așteptau analiștii anul trecut. De asemenea, Anglia a fost singurul membru al Grupului celor șapte țări bogate (G&) care a înregistrat o contracție în ambele trimestre finale. O revenire susținută a creșterii în cazul economiei Marii Britanii s-ar adăuga la semnele conform cărora creșterea globală devine mai larg răspândită. Asta după ce anul trecut a fost determinată în mare parte de infleunța SUA.

Produsul intern brut (PIB) din Marea Britanie a crescut cu 0,2% față de decembrie, potrivit cifrelor publicate miercuri, 13 martie, de Oficiul Național de Statistică (ONS). Această creștere este acum cu puțin peste nivelul de 0,1% așteptat de economiștii chestionați de The Wall Street Journal. În decembrie, economia s-a contractat cu 0,1%.

Economia Marii Britanii pare să-și revină

„Imaginea de ansamblu: economia Marii Britanii începe să dea semne de revenire”, a declarat Sanjay Raja, economistul șef al Deutsche Bank pentru Marea Britanie. Ca și în alte părți ale Europei, consumatorii britanici au fost afectați puternic de creșterea prețurilor la energie și alimente. Această majorare a urmat invaziei Rusiei în Ucraina. Dar salariile cresc acum mai rapid decât prețurile de consum.

Iar în acest fel, se restabilește o parte din acea putere de cumpărare pierdută. Cifrele ONS publicate au arătat că salariile reale, care ajustează creșterile salariale în funcție de inflație, au fost cu 1,8% mai mari în cele trei luni până în ianuarie față de anul precedent. Unele gospodării au beneficiat, de asemenea, de reducerile de impozite anunțate în noiembrie. Iar din decembrie 2023 au urmat și alte beneficii.

Cu toate acestea, economia rămâne într-o stare destul de agravată. ONS a precizat că PIB-ul în perioada noiembrie – ianuarie a fost cu 0,1% mai mic decât în cele trei anterioare. Banca Angliei (BOE) se așteaptă la o creștere de doar 0,25% în acest an. Deși mulți economiști consideră că acest lucru este prea pesimist. Săptămâna trecută, autoritatea guvernamentală de supraveghere a bugetului a estimat că economia va crește cu 0,8%.

Salariile cresc mai repede decât inflația

În condițiile în care creșterea va rămâne una modestă, investitorii continuă să se aștepte ca BOE să reducă rata dobânzii cheie în acest an. „În ciuda unui început de an pozitiv, economia britanică rămâne într-o poziție relativ fragilă”, a declarat Roger Barker, director de politici la Institute of Directors, un grup de lobby pentru întreprinderi. „Argumentele pentru o reducere timpurie a ratelor dobânzilor de către Banca Angliei sunt în continuare solide”.

Rata anuală a inflației a scăzut puternic în ultimele luni și ar putea atinge ținta de 2% a băncii centrale încă din aprilie. În acest timp, factorii de decizie se tem că ritmul încă rapid al creșterilor salariale va face ca prețurile pentru servicii să crească mai repede decât ținta lor pentru multe luni de acum încolo, notează WSJ.