Infofinanciar > Lumea la zi > Redresare ușoară pentru economia Italiei. De ce este inflația mai mică în Peninsulă decât în restul Europei
Lumea la zi

Redresare ușoară pentru economia Italiei. De ce este inflația mai mică în Peninsulă decât în restul Europei

Italia e îndepărtează de ținta NATO de 2%
Sursa foto Arhiva companiei

Rata inflației în Italia a crescut la 1,3% în martie față de anul trecut. Acest lucru s-a întâmplat într-un ritm mai lent decât se anticipa. Poate că nu există un exemplu mai bun de „redresare ușoară” decât starea actuală a economiei italiene.

Activitatea economică a Italiei a decelerat semnificativ față de ratele ridicate de creștere post-pandemică observate în 2021 și 2022. A făcut acest lucru suficient de mult pentru a atenua efectiv inflația fără a declanșa o recesiune.

În esență, a atins un echilibru delicat. Acesta este un lucru pe care bancherii centrali îl urmăresc de mult timp atunci când se confruntă cu presiuni ridicate asupra prețurilor.

Tendințele inflației în Italia

Rata anuală a inflației de consum din Italia a fost de 1,3% în martie 2024, potrivit datelor preliminare publicate vineri de Istat, biroul de statistică al țării.

Această cifră reprezintă o creștere față de rata anterioară de 0,8%. Cifra s-a majorat într-un ritm mai lent decât cel așteptat de 1,4%. Inflația lunară a înregistrat, de asemenea, o creștere modestă de 0,1%. A fost mai puțin decât cea anticipată de 0,2%.

Această ușoară creștere a inflației poate fi atribuită atenuării declinului prețurilor la energie (-10,8% în martie față de -17,3% în februarie) și accelerării prețurilor la serviciile de transport (4,4% față de 3,8%).

În schimb, prețurile la produsele alimentare neprelucrate au încetinit în martie (+2,6% față de +4,4%). Dinamica anuală a prețurilor „căruciorului de cumpărături” a înregistrat, de asemenea, o scădere (+3,0%). În același timp, inflația de bază se situează la +2,4% (o creștere modestă de la +2,3%).

Rata anuală a inflației din Italia a scăzut cu peste 10 puncte procentuale de la atingerea unui maxim al ultimelor patru decenii în octombrie 2022. Atunci, a atins un vârf de 11,8%. Rămâne mult sub media zonei euro, care s-a situat la 2,6% în februarie 2024. Se așteaptă să se reducă marginal la 2,5% în martie.

De ce a scăzut inflația atât de mult?

Pe lângă îmbunătățirile aduse factorilor din partea ofertei care influențează inflația, cum ar fi scăderea semnificativă a prețurilor la energie, presiunile inflaționiste din Italia s-au diminuat și datorită influențelor din partea cererii.

În mod fundamental, politica monetară a influențat în mod eficient economia italiană în ultimii ani.

Ratele crescute ale dobânzilor stabilite de Banca Centrală Europeană au descurajat atât firmele, cât și gospodăriile să contracteze împrumuturi. „A răcit” astfel economia și a temperat efectiv inflația.

Împrumuturile agregate acordate gospodăriilor și întreprinderilor italiene rămân în teritoriu de contracție și au scăzut în continuare cu -2,6% în ianuarie și -2,7% în februarie, conform celor mai recente date ale Asociației bancare italiene (ABI).

Previziunile privind inflația în Italia

Potrivit celor mai recente previziuni ale Comisiei Europene, se estimează că inflația din Italia va fi de 2,0% în 2024 și de 2,3% în 2025. Acest lucru se întâmpla datorită unei creșteri anticipate a salariilor, în special în sectorul public.

„Se estimează că inflația va rămâne considerabil mai mică decât media zonei euro”, a declarat Paolo Mameli, economist la Banca IMI.

Analistul a explicat că inflația de bază din Italia a rămas în mod constant în urma mediei din zona euro în ultimii doi ani. Acesta este un model care se așteaptă să continue din cauza unei traiectorii de creștere a salariilor limitate.

În general, el prevede că inflația globală din Italia va crește ușor pe parcursul anului. A rămas strâns legată de pragul de 2% în medie atât în 2024, cât și în 2025.

De cea mai mare importanță este faptul că reducerea inflației italiene nu a fost însoțită de o încetinire economică sau de o deteriorare a condițiilor de angajare.

A reușit Italia să realizeze efectiv o aterizare ușoară?

În februarie 2024, sondajele efectuate de indicele Purchasing Managers’ Index (PMI) privind activitatea din cadrul sectorului serviciilor din Italia au arătat indicii de expansiune. A marcat cel mai ridicat nivel de creștere observat în ultimele opt luni.

Dr. Tariq Kamal Chaudhry, economist la Hamburg Commercial Bank, a remarcat rezistența sectorului italian al serviciilor. Acesta a subliniat „creșterea constantă” a comenzilor noi și un „impuls ușor” din străinătate. Ceea ce duce la o „situație robustă a ocupării forței de muncă”.

Cele mai recente date privind piața forței de muncă arată că rata șomajului din Italia a atins în ianuarie 2024 un minim al ultimilor 16 ani, la 7,2%.

Eleanor Dennison este economist la S&P Global Market Intelligence. A evidențiat îmbunătățirea sentimentului în rândul firmelor italiene din sectorul privat, cu previziuni mai pozitive privind „investițiile, ocuparea forței de muncă și profitul”, în diverse industrii.

Bert Colijn, economist senior pentru zona euro la ING, a subliniat creșterea mai lentă a exporturilor în Germania și Olanda în comparație cu Spania, Portugalia, Grecia și Italia. El și-a exprimat în același timp optimismul pentru companiile industriale din țările din sudul Europei.

Per ansamblu, Italia a parcurs fără probleme o aterizare ușoară de succes. A gestionat eficient creșterea moderată și controlând inflația. Pe viitor, va fi esențial să se monitorizeze efectele posibilelor reduceri ale ratelor dobânzilor în cursul acestui an. De asemenea, se va evidenția și modul în care economia mondială se comportă asupra modelelor de inflație din Italia, notează Euronews.com.