Infofinanciar > Lumea la zi > Economia germană a intrat în recesiune! Inflația îi afectează pe toți nemții
Lumea la zi

Economia germană a intrat în recesiune! Inflația îi afectează pe toți nemții

capital.ro
sursa foto capital.ro

Economia germană a intrat în recesiune la începutul anului 2023, după ce cheltuielile gospodăriilor din motorul economic al Europei au cedat în cele din urmă la presiunea inflației ridicate. Produsul intern brut a scăzut cu 0,3% în primul trimestru al anului, atunci când a fost ajustat în funcție de prețurile și efectele calendaristice, a arătat joi o a doua estimare a biroului de statistică.

Aceasta vine în urma unui declin de 0,5% în trimestrul al patrulea din 2022. O recesiune este definită în mod obișnuit ca două trimestre succesive de contracție.

Economia germană, la pământ

Datele privind PIB-ul german au arătat „semnale negative surprinzătoare”, a declarat joi ministrul de Finanțe, Christian Lindner. Acesta a adăugat că, având în vedere o comparație între Germania și alte economii foarte dezvoltate, țara își pierde potențialul de creștere din punct de vedere economic. „Nu vreau ca Germania să joace într-o ligă în care trebuie să ne retrogradăm pe ultimele poziții”, a spus Linder, referindu-se la previziunile Fondului Monetar Internațional, care a estimat o recesiune în 2023 doar în Germania și Marea Britanie dintre țările europene.

„Sub povara unei inflații imense, consumatorul german a căzut în genunchi, trăgând după el întreaga economie”, a declarat Andreas Scheuerle, analist la DekaBank. Consumul gospodăriilor a scăzut cu 1,2% față de trimestrul precedent, după ajustările de preț, sezoniere și calendaristice. De asemenea, cheltuielile guvernamentale au scăzut semnificativ, cu 4,9% pe trimestru. „Vremea caldă din timpul iernii, o revenire a activității industriale, ajutată de redeschiderea Chinei, și o atenuare a fricțiunilor din lanțul de aprovizionare, nu au fost suficiente pentru a scoate economia din zona de pericol a recesiunii”, a declarat Carsten Brzeski, șeful global al departamentului macro al ING, Carsten Brzeski.

În schimb, investițiile au crescut în primele trei luni ale anului, după o a doua jumătate mai slabă a anului precedent, 2022. Investițiile în mașini și echipamente au crescut cu 3,2% față de trimestrul precedent, în timp ce investițiile în construcții au urcat cu 3,9% pe trimestru. Au existat, de asemenea, contribuții pozitive din partea comerțului. Exporturile au crescut cu 0,4%, în timp ce importurile au scăzut cu 0,9%. „Creșterea masivă a prețurilor la energie și-a pus amprenta în semestrul de iarnă”, a declarat economistul șef al Commerzbank, Joerg Kraemer.

Speranțe cu privire la o redresare economică

O recesiune nu a putut fi evitată, iar acum se pune întrebarea dacă va exista o redresare în a doua jumătate a anului. „Privind dincolo de primul trimestru, optimismul de la începutul anului pare să fi cedat locul unui mai mult simț al realității”, a declarat Brzeski de la ING. Scăderea puterii de cumpărare, subțierea portofoliilor de comenzi industriale, înăsprirea agresivă a politicii monetare și încetinirea așteptată a economiei americane, toate acestea pledează în favoarea unei activități economice slabe.

În urma declinului de miercuri al climatului de afaceri IFO, toți indicatorii principali din sectorul manufacturier sunt acum în scădere, a declarat Kraemer de la Commerzbank. Cu toate acestea, Bundesbank din Germania se așteaptă ca economia să înregistreze o creștere modestă în al doilea trimestru, deoarece o revenire a industriei poate compensa mai mult stagnarea consumului gospodăriilor și prăbușirea din sectorul construcțiilor, potrivit unui raport economic lunar publicat miercuri, conform Reuters .