Infofinanciar > Vocile afacerilor > Echipa OMV Petrom, premiată la competiția globală Datathon Challenge
Vocile afacerilor

Echipa OMV Petrom, premiată la competiția globală Datathon Challenge

Wids Datathon

OMV Petrom a adus României un nou câștig în cadrul competiției mondiale Datathon Challenge, organizată de Universitatea Stanford. Țara noastră a reușit să se claseze pe locul șase la nivel mondial. În cadrul competiției au concurat 1.600 de specialiști în Data Science din 100 de țări. Acest rezultat a fost obținut de reprezentantă a echipei financiare OMV Petrom, Cristina Daniela Nicolaescu.

România s-a clasat pe locul șase mondial în competiția Datathon Challenge „Equity in Healthcare”, desfășurată sub egida „Women in Data Science” (WiDS), o competiție internațională anuală lansată de Universitatea Stanford. Competiția globală a fost organizată în cadrul celei de-a patra ediții WiDS România 2024, susținută de organizația Think Tank 360, împreună cu Wolters Kluwer România, în parteneriat cu Universitatea Stanford.

Competiția la Datathon Challenge

„Echipa României s-a clasat pentru prima dată, din cei trei ani de când participă la Datathon, pe locul șase. Suntem foarte mândri de participanții noștri români și de contribuțiile remarcabile ale WiDS România, atât în țară, cât și la nivel mondial”, spune Margot Gerritsen, Profesor [Emerit] la Stanford și Director Executiv WiDS Worldwide.

Povestea Cristinei demonstrează că atunci când îți dorești cu adevărat poți excela. Asta în contextul în care a obținut premiul la 57 de ani, într-un domeniu în care s-a specializat în ultimii ani. De formare inginer, Cristina s-a alăturat echipei financiare a OMV Petrom în anul 2016 și treptat a dezvoltat o pasiune pentru Data Science.

„Nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul. Așadar, consider că responsabilitatea noastră este să ne uităm la ceea ce este probabil să se întâmple și să ne pregătim pentru asta. Una dintre modalitățile posibile de a face acest lucru este să ne împrietenim cu Data Science. În plus, cred că în secolul XXI avem o oportunitate fără precedent de a ne elibera timpul folosindu-ne de data science sau, în general, de instrumente tehnologice, pentru a ne petrece mai mult timp cu familiile noastre. M-am bucurat enorm de oportunitatea oferită în cadrul programului Data Citizen al OMV Petrom, de a participa la competiția WiDS. Perioada de învățare pe care am dedicat-o în cadrul acestui program a fost una dintre cele mai pline de satisfacții din întreaga mea carieră profesională”, declară Cristina Daniela Nicolaescu, câștigătoarea locului șase mondial la „Women in Data Science” (WiDS) Datathon Challenge „Equity in Healthcare”.

Performanțele echipei OMV Petrom

Pe lângă performanța Cristinei, OMV Petrom a mai obținut încă patru din primele zece locuri din clasamentul la nivel național. Acest clasament a fost alcătuit de experții de la Universitatea Stanford, după analiza tuturor proiectelor echipelor participante la nivel global.

„OMV Petrom investește susținut în tehnologii și abilități de ultimă generație, precum știința datelor. Echipa noastră a reușit un succes remarcabil, propulsând România pe harta globală a Data Science. Faptul că am câștigat, pe lângă locul 6 mondial, respectiv primul loc la nivel naţional, încă patru poziții în top zece la nivel național, arată angajamentul nostru pentru excelență, inovație și învățare continuă. Sunt mândră de colegii mei şi le mulțumesc pentru efortul, perseverență și entuziasmul lor care au făcut posibile aceste rezultate excepționale”, menționează Alina Popa, CFO și membru al Directoratului OMV Petrom.

Carieră în știința datelor

„Rezultatul remarcabil pentru România din acest an demonstrează tenacitatea româncelor de a construi o carieră în știința datelor. Competiția WiDS, organizată de către Think Tank 360 și Wolters Kluwers în România este o mișcare incredibilă în întreaga lume a femeilor în știința datelor. Te ajută să vezi ce posibilități incredibile și oportunități noi ai, indiferent de țara în care te-ai născut. Acest concurs schimbă destine, politici naționale, mentalități, remodelează personalități și creează o nouă generație, făcând, într-un timp mai scurt, ceea ce organic ar putea dura mai mulți ani să se întâmple!”, a declarat Mariana Ungureanu, Ambasadoarea WiDS pentru România și fondatoarea Think Tank-ului 360.

Competiția Datathon Challenge „Equity in Healthcare” 2024 a început pe 9 ianuarie și s-a încheiat pe 1 martie. Participanții s-au concentrat pe dezvoltarea unor metode care să determine stabilirea unui diagnostic corect al pacienților, într-o perioadă mai scurtă de 90 de zile. Au avut de analizat 39.000 de înregistrări despre pacienți, de la detalii precum vârsta, rasa, indicele de masă corporală (IMC), informații demografice specifice zonei de rezidență (cum ar fi venitul, nivelul de educație, chirie, distribuția rasială, indicele de sărăcie) până la date despre calitatea aerului în zona respectivă (concentrații de ozon, PM2.5, și NO2). În plus, setul de date a inclus informații specifice despre diagnosticul și tratamentul cancerului, cum ar fi codurile de diagnostic pentru cancerul la sân și cel metastatic, precum și tratamentele aplicate pentru cancerul metastatic. Participanții au avut sarcina de a concepe și implementa algoritmi care să utilizeze aceste date pentru a realiza predicții precise.

Conferință dedicată femeilor în data science

La ediția din acest an au participat cu echipe șapte instituții academice din România: Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași; Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu; Academia de Studii Economice din București; Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T.Popa” din Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

Pe lângă Datathon, în a patra ediție WiDS în România va fi organizată și o conferință dedicată femeilor în data science. Aceasta va avea loc pe 21 martie 2024, la București, iar pe scenă vor urca 25 de experte în acest domeniu în care, reprezentarea femeilor, la nivel mondial, este încă redusă.

Partenerii care au susținut ediția WiDS 2024 și au contribuit la dezvoltarea și susținerea femeilor din România într-un domeniu al viitorului – Data Science – sunt OMV Petrom (Main Partner), BCR și Hypercicle (Platinum Partners), Thoughtworks (Silver Partner).  Cadourile primite de către participanți în urma participării la competiția Datathon Challenge „Equity in Healthcare” 2024 au fost oferite de către partenerii: UNIQA, Hervis România, MAN, ENAYATI Medical City, Asociația Andrei Pavel, Adara Spa.

Despre Think Tank 360

Think Tank 360 este prima organizație nonguvernamentală din țară, care susține și dezvoltă comunitatea de Data Science în România, și care depune efort în reglementarea, la nivel național, al acestui domeniu ca profesie independentă. Think Tank 360 este prima instituție nonguvernamentală din țară care a pus bazele cooperării cu Universitatea Stanford în domeniul Data Science prin Inițiativa WiDS Worldwide fondată în 2015.

Think Tank 360 are misiunea de a facilita interacțiunea dintre entitățile guvernamentale, nonguvernamentale, mediul academic, sectorul privat și societatea civilă în scopul atingerii unei sinergii în ceea ce privește sporirea progresului tehnologic în România, cu accent pe educație, cercetare, folosirea inteligentă a datelor și inovație. În plus, pune accent pe diversitate, echitate și incluziune, ca fundamente extrem de importante a unei dezvoltări sociale sănătoase. Pe parcursul celor 4 ani de activitate, aproximativ 6000 de persoane au fost beneficiari ai inițiativelor Think Tank 360.

Despre WiDS Worldwide

Women in Data Science (WiDS) Worldwide este o inițiativă globală care are misiunea de a obține o reprezentare de 30% a femeilor în educație, inovare și leadership până în 2030, cu o viziune pe termen lung a unei reprezentări depline și egale în procesul decizional, prosperitate economică și oportunități.

WiDS Worldwide are peste 500 de ambasadori în lume, 200 de evenimente regionale în peste 50 de state, programe și inițiative impunătoare: WiDS Worldwide Conferences; WiDS Datathons; WiDS NextGen; WiDS Uplink. Principiile fundamentale ale WiDS Worldwide: Diversitatea, Echitatea și Incluziunea.