Lumea la zi

Ea este regina care după moartea Elisabetei a ajuns cel mai longeviv monarh european în viață! A sărbătorit jubileul de aur

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, sursă foto Denmark.dk
Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, sursă foto Denmark.dk

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei a încheiat sâmbătă sărbătorile care marchează 50 de ani de tron și a fost însoțită de familia sa, în ciuda unei recente dispute publice cu fiul său cel mic, scrie The Guardian.

Monarhul în vârstă de 82 de ani a făcut o plimbare cu trăsura prin Copenhaga și a participat la o ceremonie la primărie.

Cele două evenimente fuseseră amânate după decesul, din septembrie, al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, verișoara sa de gradul al treilea.

Acum singura regină în exercițiu din Europa, Margrethe, a salutat de la balconul primăriei, fiind sărbătorită de o mulțime de aproximativ 1.500 de persoane în piața principală a capitalei.

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, sursă foto Kongehuset

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, sursă foto Kongehuset

Și-a dezmoștenit patru nepoți după moartea Elisabetei

La sfârșitul lunii septembrie, regina a deposedat patru dintre nepoții săi de titlurile lor, declanșând o dramă regală fără precedent și determinându-l pe cel de-al doilea fiu al său, prințul Joachim, înfuriat, să arunce în public rufele murdare ale familiei.

Regina a anunțat că cei patru copii ai prințului Joachim, în vârstă de 53 de ani, nu vor mai putea folosi titlul de prinț sau prințesă după 1 ianuarie.

Ea și-a cerut scuze pentru durerea provocată, dar a declarat că această măsură a fost luată pentru a le permite nepoților ei să ducă o viață normală, fără obligații regale.

Prințul Joachim și soția sa, prințesa Marie, au considerat această decizie ca pe o palmă peste față și și-au vărsat amărăciunea în presă.

Cu toate acestea, ambii au fost prezenți la jubileu, iar sărbătorile au fost văzute ca o oportunitate de a închide un capitol dificil – cel puțin în aparență.

Pensionara Margit Lauritze, o binevoitoare printre cei adunați în capitală, a declarat pentru AFP: „Familia este foarte importantă pentru regina noastră și cred că este foarte important pentru prinți ca familia să fie reunită”.

„În toate familiile există divergențe și sunt sigură că vor găsi o soluție”.

Cine este regina Margrethe a II-a

Născută în Casa de Glücksburg, o ramură cadetă a Casei de Oldenburg, Margrethe este cel mai mare copil al lui Frederic al IX-lea al Danemarcei și al lui Ingrid a Suediei. Ea a devenit moștenitoare prezumtivă a tatălui său în 1953, când un amendament constituțional a permis femeilor să moștenească tronul.

Margrethe i-a succedat tatălui său la moartea acestuia, la 14 ianuarie 1972. Odată cu ascensiunea sa, ea a devenit prima femeie monarh al Danemarcei de la Margrethe I, care a condus regatele scandinave în perioada 1375-1412, în timpul Uniunii de la Kalmar. În 1967, s-a căsătorit cu Henri de Laborde de Monpezat, cu care a avut doi fii: Prințul moștenitor Frederik și Prințul Joachim.