Info

E scump să fii student în România! De la ce cifre pornesc chiriile în noul an universitar

chirii-studenti cancan.ro
sursă foto: cancan.ro

Anul universitar 2022 – 2023 este primul an post-pandemie în care studenții revin în băncile facultăților pe deplin, căci până acum cursurile și seminariile s-au ținut, în mod majoritar, în circuit online pe baza pandemiei de Covid-19. Astfel, mulți studenți se confruntă acum cu prețurile mari ale chiriilor din marile orașe universitare ale țării.

Costurile sunt deja ridicate în cazul chiriilor, iar acestea sunt în continuă ascensiune, căci au început să crească încă din lunile trecute. Astfel, la finalul lunii august, cifrele privind chiriile medii solicitate pentru apartamentele cu una, două și trei camere (construite până în anul 2000) au înregistrat, în majoritate, creșteri de până în valoarea de 10% față de aceeași lună a anului 2021.

Unde plătesc studenții cele mai mari chirii?

Orașul Cluj-Napoca se menține în topul acestui clasament, căci ocupă primul loc în ceea ce privește cele mai mari prețuri medii solicitate pentru chirii. În acest oraș, suma medie care trebuiescoasă din buzunar pentru studenții care vor să închirieze o garsonieră s-a mărit considerabil în ultimul an, ajungând la circa 300 de euro pe lună, față de 250 de euro pe lună în august 2021.

Acestuia îi urmează Capitala țării, unde, pentru o garsonieră, un student din București ar trebui să plătească, în medie, 283 de euro pe lună în cazul unui apartament. În schimb, la Iași și la Brașov, prețul se menține constat față de anii anteriori. În aceste două orașe, o garsonieră se închiriază cu 250 de euro pe lună, aceeași sumă cu care se închiria și înainte de pandemia de Covid-19, scrie rfi.ro.

Cât costă chiria pentru un apartament în marile orașe?

Dacă vorbim despre închirierea unui apartament cu două camere prețurile sunt, de asemenea, unele crescute. De exemplu, în Cluj-Napoca, prețul mediu a ajuns la 450 de euro pe lună, acest oraș fiind în continuare în fruntea clasamentului. În cazul Bucureștiului, costul în medie ajunge la suma de 400 de euro, iar la Iași, 350 de euro pe lună.

Chiar și așa, specialiștii și analiștii din domeniul imobiliar susțin că prețurile locuințelor de închiriat, cu mici excepții, sunt sub nivelul înregistrat în anul 2019, anul ante-pandemie. Cu toate acestea, se subliniază faptul că, din cauza impactului inflației și a creșterii generale de costuri, dar mai ales pe fondul unei cereri în creștere, în perioada următoare prețurile vor fi într-o creștere accelerată, iar costurile vor depăși astfel valorile de dinainte de pandemie.

La ce se așteaptă studenții?

Un sondaj de luna trecută realizat de o platformă de anunțuri imobiliare, sondaj cu peste 5.000 de respondenți din rândul studenților din România, scoate în evidență că 44% dintre aceștia sunt interesați de garsoniere de închiriat, 38% de apartamente de două camere și doar 8% de apartamente mai spațioase, de trei camere.

Dintre aceștia, aproape 41% alocă un buget lunar de până la 200 de euro pentru plata chiriei, 34% pot oferi între 200 și 300 de euro în fiecare lună și doar 10% își permit o chirie mai mare de 300 de euro în marile orașe universitare.