Infofinanciar > Info > Drumul de legătură dintre A1 și uzina Dacia de la Mioveni a rămas în pană! Constructorul a cerut rezilierea contractului
Info

Drumul de legătură dintre A1 și uzina Dacia de la Mioveni a rămas în pană! Constructorul a cerut rezilierea contractului

Dacia Mioveni, Sursă foto: Observator
Sursă foto: Observator

Proiectul privind construcția drumului expres Piteşti-Mioveni, care urma să facă legătura între autostrada A1 şi uzina Dacia, va fi amânat, după ce firma contractantă, Search Corporation, a cerut rezilierea amiabilă a contractului. Această decizie vine după ce compania nu a reușit să respecte graficul și termenele din înțelegere.

„Am avut un studiu de fezabilitate contractat pentru drumul expres Pitești-Mioveni. Însă firma ce îl realiza nu a reușit să mențină nivelul. Drept urmare, firma respectivă a solicitat rezilierea amiabilă a contractului, conform prevederilor. Partea de studiu de fezabilitate deja realizată nu va fi reluată”, spune Cristian Pistol, directorul CNAIR.

Potrivit autorităților, pe 29 octombrie 2020 a avut loc semnarea contractului de elaborare a studiului de fezabilitate și proiect tehnic de execuţie pentru viitorul drum expres Piteşti-Mioveni cu firma Search Corporation.  Potrivit contractului, acesta avea o durată de 18 luni, din această perioadă de timp 9 luni fiind alocate pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Însă, Search Corporation nu a reușit să-și respecte termenele la timp  (studiul de fezabilitate) și s-a retras din înțelegere.

„Nu e normal ce s-a întâmplat, faptul că firma care a câștigat contractul nu a reușit să termine studiul de fezabilitate. Cum e posibil: pleci la vânătoare fără gloanțe? Reprezentanții firmei ne-au făcut tot felul de expuneri, iar acum trebuie să o luăm de la capăt. Firma ar fi putut face cumva o înțelegere cu o altă firmă pentru a nu se pierde atât timp. Se puteau găsi soluții”, a susținut Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni.

„Drumul” început de privat, continuat de stat

Însă, pentru ca acest proiect să nu fie blocat, Consiliul Județean Argeș și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au decis să realizeze împreună studiul de fezabilitate pentru drumul expres Pitești – Mioveni.

De asemenea, secțiile de specialitate din cadrul acestor două instituții vor continua drumul început de Search Corporation, scrie România TV.

Drumul vine mănușă pentru Dacia

Drumul expres Pitești – Mioveni va avea o lungime de aproximativ 10 kilometri. Însă, ceea ce este important este că acesta va asigura o legătură extrem de rapidă și directă între Bucureşti şi platforma industrială de la Mioveni. În afară de Dacia, aici își mai au sediul peste 50 de companii producătoare de component auto. Aici se asigură nu doar zeci de mii de locuri de muncă, dar și circa 3% din PIB-ul României.

Potrivit contractului, valoarea estimată a elaborării drumului expres Pitești-Mioveni se ridică la 222,71 milioane lei fără TVA.

„Viitorul drum expres Piteşti-Mioveni, ce va fi o prelungirea a Autostrăzii A1, este unul extrem de important pentru industria auto românească. Este un proiect de infrastructură esenţial. S-au pierdut multe proiecte în industria auto în ultimii ani din cauza lipsei infrastructurii din ţara noastră“, a susținut la scurt timp după semnarea contractului Adrian Sandu, secretarul general al Asociației Constructorilor de Automobile din România.