Infofinanciar > Lumea la zi > Dreptul de pensie al românilor va fi recunoscut și de SUA! Aproximativ 500.000 de români locuiesc în state
Lumea la zi

Dreptul de pensie al românilor va fi recunoscut și de SUA! Aproximativ 500.000 de români locuiesc în state

Firmele pot depune cereri de finanțare de pe 8 aprilie
sursa foto: arhiva companiei

Guvernul a adoptat joi o hotărâre importană pentru românii care trăiesc în străinătate. Mai precis, este vorba despre recunoașterea reciprocă a perioadelor de muncă și a dreptului la pensie între România și SUA. După ce acordul va intra în vigoare, perioadele lucrate în ambele țări vor putea fi valorificate pentru pensie.

Aceasta măsură a fost  anunțată de purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. Măsura  facilitează accesul cetățenilor români și americani la drepturile de pensie indiferent de locul în care și-au desfășurat activitatea.

Dreptul de pensie al românilor va fi recunoscut și de SUA

„Guvernul a luat astăzi o decizie care priveşte recunoaşterea reciprocă între România şi Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie între cetăţenii celor două state.

O hotărâre de guvern aprobată astăzi stabileşte modalitatea de aplicare a Acordului bilateral în domeniul securităţii sociale.

Odată cu intrarea în vigoare a acestui Acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate. Acordul este valabil atât în România cât şi în SUA. Acesta vizează deschiderea dreptului la pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat”, a precizat Mihai Constantin, în conferinţa de presă la Palatul Victoria.

El a menționat că în Statele Unite locuiesc aproximativ 500.000 de persoane de origine română. De asemenea, a subliniat că este foarte probabil ca numărul real să fie mult mai mare.

„Şi acest mecanism (…) care capătă astăzi o nouă componentă sperăm să-i încurajeze pe cetăţenii celor două state să-şi notifice instituţiile care gestionează asigurările sociale pentru a putea beneficia de contribuţiile plătite, la vârsta pensionării”, a declarat Constantin.

Lucrătorii detașați sunt scutiți reciproc de la plata contribuțiilor pentru asigurările sociale de sănătate în țara unde își desfășoară misiunea. A fost stabilită o exonerare reciprocă pentru aceștia în privința contribuțiilor pentru asigurările sociale de sănătate

„Documentul va intra în vigoare în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei Note în care statele îşi notifică reciproc prin canale diplomatice îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare”, a detaliat purtătorul de cuvânt al Executivului, potrivit Mediaflux.