Infofinanciar > Info > Doriți ceva? Nu, doar mă uit! Cum vor fi afectați românii de criza alimentară cauzată de creșterea prețurilor
Info

Doriți ceva? Nu, doar mă uit! Cum vor fi afectați românii de criza alimentară cauzată de creșterea prețurilor

scumpiri la alimente - sursa foto - impact.ro
scumpiri la alimente - sursa foto - impact.ro

De câțiva ani prețurile cresc prețurile cresc într-un ritm extrem de rapid și pare că nu au de gând să se oprească. Războiul din Ucraina nu a fost deloc un factor care să rezvolve această problemă, din contră. Scumpirea gazelor și a energiei a făcut ca produsele alimentare să aibă prețuri record.

Prima categorie de oameni afectați de aceste creșteri de prețuri enorme sunt cei care realizează venituri modeste , dar tot mai mulți specialiști în economie previn asupra faptului că valul de scumpiri nu o să se oprească la acest punct.

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, în cadrul unui interviu dat pentru Ziare.com, că va fi din ce în ce mai greu, din punct de vedere, pentru români să își cumpere suficientă mâncare. Pentru că nu se mai cumpără atât de mult, scade nivelul consumului iar acest lucru are și alte efecte negative. Declarația lui Adrian Negrescu este : „Criza alimentară, în România, va însemna o criză a puterii de cumpărare. Nu vor lipsi produsele de pe raft, asta este singur, însă pentru mulţi dintre români vizita la hipermarket va fi ca la muzeu. Vor admira produsele, dar nu şi le vor permite. În următoarele luni, pe fondul scumpirilor, vom asista la o scădere sensibilă a vânzărilor în volum, pe fondul deprecierii puterii de cumpărare.”

Problema gazelor

Tot conform aceluiași specialist, problema gazelor nu ocolește nici țara noastră. El spune că deși pe timpul verii nu este necesară o cantitate atât de mare de gaz, iarna va fi cu adevărat problematică din acest punct de vedere. În procente, 20% din necesarul României de gaze este importat la de la două firme partenere cu Gazprom, iar dacă rușii nu vor mai furniza gaz către România, Adrian Negrescu nu vede momentan o soluție de înlocuire. Deși autoritățile promit soluții, se așteaptă să fie și aplicate. În consecință, pe timpul iernii, în momentul în care necesarul de import de gaz o să ajungă până la 40%, o să fie nevoie să raționalizăm  consumul, în mod special pentru companii.

Adrian Negrescu spune și care sunt soluțiile la care el s-a gândit: „Până să extragem gazele din mare, singura soluţie viabilă este să creştem producţia internă şi să căutăm rute alternative de import, aşa cum fac bulgarii. Probabil vom ajunge să aducem gaze din Bulgaria, pe noua conductă pe care vecinii noştri o construiesc pe relaţia cu Grecia. În loc să luăm măsuri pentru susţinerea investiţiilor, pentru reducerea poverii fiscale şi stoparea creşterilor de preţuri la energie şi gaze, noi ne păcălim singuri cu vouchere de 4 lei/zi pentru săraci şi discounturi de 50 de bani, pentru transportatori, la acciza la carburanţi.”.