Infofinanciar > Lumea la zi > De ce își dorește Rusia avansarea în spațiu a Coreei de Nord
Lumea la zi

De ce își dorește Rusia avansarea în spațiu a Coreei de Nord

coreea de nord rusia (sursă foto: thebulletin.org)
Sursă foto: arhivă

Se pare că președintele din Rusia, Vladimir Putin, va călători în Coreea de Nord în următoarele săptămâni. Aprofundând un parteneriat strategic care s-a dovedit a fi un colac de salvare pentru Moscova în războiul său din Ucraina. Și o fereastră pentru Pyongyang pentru a-și avansa programul de lansare de sateliți.

Ambasadorul rus în Coreea de Nord, Alexander Matsegora, a declarat  vizita lui Putin la Pyongyang este pregătită în mod activ”. Iar ziarul a relatat luni vizita ar putea preceda imediat o călătorie în Vietnam, care este așteptată la mijlocul sau la sfârșitul lunii iunie.

Vizita lui Putin în această țară închisă

Aceasta ar fi a doua vizită a lui Putin în această țară închisă, prima având loc în 2000. După ce a preluat pentru prima dată președinția. Vizita are loc în contextul în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei stimulează relații bilaterale mai strânse cu vecinul său nordcoreean. 

Pyongyangul ar fi furnizat Moscovei milioane de proiectile de artilerie de care avea mare nevoie. Ceea ce a permis forțelor rusești mențină avantajul în duelul aprig de artilerie cu trupele Kievului, care au rămas fără obuze. Nu este pe deplin clar ce ar putea obține Kim Jong Un în schimb. Au existat speculații conform cărora Coreea de Nord ar putea căuta avioane rusești pentru ași moderniza forțele aeriene învechite. Iar Pyongyang are întotdeauna nevoie de bani și cereale.

Prioritățile strategice ale Coreei de Nord

Una dintre prioritățile strategice de top ale Coreei de Nord este programul său spațial. În special eforturile sale de a plasa pe orbită sateliți care ar putea ajuta la ghidarea rachetelor balistice cu încărcătură nucleară. Și la urmărirea activității inamicului în cazul unui viitor conflict regional.

Legislatorii sud-coreeni, citând informații ale agențiilor de informații, au declarat anul trecut că Moscova ajută deja Pyongyangul în eforturile sale de lansare de sateliți. Institutul coreean pentru unificare națională a declarat luna trecută noile metode de alimentare folosite în recentele lansări eșuate ale Coreei de Nord ar putea indica asistență din partea Rusiei.

Una dintre prioritățile strategice de top ale Coreei de Nord este programul său spațial, în special eforturile sale de a plasa pe orbită sateliți care ar putea ajuta la ghidarea rachetelor balistice cu încărcătură nucleară și la urmărirea activității inamicului în cazul unui viitor conflict regional.

Rusia ajută în lansarea sateliților 

Legislatorii sud-coreeni citând informații ale agențiilor de informații. Au declarat anul trecut că Moscova ajută deja Pyongyangul în eforturile sale de lansare de sateliți. Institutul coreean pentru unificare națională a declarat luna trecută că noile metode de alimentare folosite în recentele lansări eșuate ale Coreei de Nord ar putea indica asistență din partea Rusiei.

Ankit Panda, expert în politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace. A declarat că Kim are multe de câștigat din ajutorul Moscovei. Dacă nordcoreenii primesc în mod activ asistență tehnică din partea Rusiei, așa cum bănuiesc. Atunci sar putea ca ei poată itera rapid și reușească o lansare. Care implice acest nou vehicul de lansare spațială în câteva luni, a declarat acesta pentru Newsweek.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în ianuarie că Moscova și Pyongyang își dezvoltă cooperarea „în toate domeniile, inclusiv în cele sensibile”. Parteneriatul este „foarte important” pentru Rusia, a adăugat el.

Importanța sa a crescut semnificativ din februarie 2022, când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina. Și s-a confruntat ulterior cu o campanie fără precedent de sancțiuni internaționale. Pe măsură ce războiul s-a prelungit și a mâncat adânc în arsenalele emaciate ale Moscovei. Putin și aliații săi au apelat la națiuni precum Iran, Coreea de Nord și China pentru aprovizionare.

Coreea de Nord a furnizat Rusiei milioane de proiectile

Se crede că Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 3 milioane de proiectile de artilerie. Deși calitatea lor scăzută, după cum se spune. A fost un motiv de frustrare pentru trupele rusești de pe linia frontului. Muniția de la Pyongyang „s-a dovedit a fi un bun neprețuit pentru Rusia. În acest interval, acoperind golul până când baza de apărare a Rusiei a putut să o depășească pe cea a Occidentului”, a declarat Dubow.

Acest diferențial cu Rusia capabilă lanseze artileria și tragă în voie. În timp ce Ucraina se confrunta cu o lipsă severă de muniție a fost un factor major în avansarea Rusiei pe câmpul de luptă la începutul anului”. Deși aprofundarea relațiilor a fost citată de Ucraina și de susținătorii săi occidentali ca fiind o dovadă a izolării globale a Moscovei. Ambițiile ambelor părți sunt servite de o cooperare mai strânsă.

„Obiectivul strategic al Rusiei a fost mult timp de a crea un centru de putere alternativ la Vest”, a spus Dubow. „Impactul dublu al sancțiunilor occidentale și al creșterii proeminenței globale a Chinei a împins Rusia adânc în tabăra chineză. Xi Jinping întâlnindu-se mai mult cu Putin în ultimul deceniu decât oricare alți patru lideri mondiali la un loc.”

Aprofundarea legăturilor cu Coreea de Nord

Aprofundarea legăturilor cu Coreea de Nord cu care Rusia a avut întotdeauna o relație strânsă a fost o consecință naturală a acestui obiectiv strategic. Mai ales Rusia sa aflat în lipsă de material militar în primele faze ale invaziei generalizate.

Pentru Kim, războiul reprezintă „o oportunitate strategică extraordinară”, a declarat Panda. „După ani de zile în care a consimțit la cererile de presiune asupra Coreei de Nord, conduse de SUA. Rusia și-a inversat complet abordarea și este dispusă să se despartă de cunoștințe, materiale și sprijin politic pentru Pyongyang”.

Cu toate acestea, bazele unei apropieri mai largi între cele două țări sunt anterioare războiului din Ucraina. Războiul, în cele din urmă, a fost un accelerator semnificativ pentru convergența lor strategică”, potrivit newsweek.