Infofinanciar > Lumea la zi > Donald Trump este vinovat de fraudă! Și fiii săi sunt acuzați
Lumea la zi

Donald Trump este vinovat de fraudă! Și fiii săi sunt acuzați

Donald-Trump
Sursă foto: The New Yorker

Un judecător din New York a constatat că Donald Trump a umflat în mod fraudulos valoarea proprietăților sale și a altor active.

Decizia a fost dată de judecătorul Arthur Engoron de la tribunalul statului New York din Manhattan. Engoron a ordonat, de asemenea, anularea certificatelor care permit unora dintre afacerile lui Donald Trump, inclusiv Trump Organization, să funcționeze în New York. Judecătorul a dispus numirea unui administrator judiciar pentru a gestiona dizolvarea afacerilor.

Engoron a acuzat modul în care Trump, fiii săi adulți Donald Jr. și Eric, Trump Organization și alți inculpați au inventat evaluări. Aceștia ar fi umflat valoarea netă a proprietății lui Trump pentru a se potrivi nevoilor lor de afaceri.

Judecătorul i-a sancționat, de asemenea, pe avocații inculpaților pentru că au adus argumente juridice „absurde”. El a declarat că există „dovezi concludente” că Trump și-a supraestimat valoarea netă. Sumele sunt cuprinse între 812 milioane de dolari și 2,2 miliarde de dolari.

Judecătorul a spus că supraevaluările lui Trump au inclus proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida, apartamentul penthouse din Trump Tower din Manhattan, precum și diverse clădiri de birouri și terenuri de golf. El a contestat în special afirmația lui Trump potrivit căreia penthouse-ul avea 2.787 de metri pătrați. Aproape trei ori mai mare decât dimensiunea sa reală. Ceea ce a dus la o supraevaluare de până la 207 milioane de dolari.

Donald Trump va ataca decizia

Trump și ceilalți inculpați au susținut că nu au comis niciodată fraude și că tranzacțiile contestate au fost profitabile. Ei intenționează să facă apel la decizia lui Engoron.

„Decizia scandaloasă de astăzi este complet deconectată de faptele și de legea care guvernează. Președintele Trump și familia sa vor căuta toate căile de atac disponibile în apel pentru a rectifica această eroare judiciară”, a declarat Christopher Kise, un avocat al lui Trump.

„Este o hotărâre devastatoare”, a declarat Bill Black, cercetător pentru reglementări financiare la Facultatea de Drept a Universității din Minnesota. El a spus că anularea certificatelor de afaceri ar putea afecta capacitatea lui Trump de a face bani.

„Dacă decizia este menținută, ei trebuie să lichideze societățile cu răspundere limitată care dețin de fapt cea mai mare parte enormă a activelor”, a spus Black.

Ex-președintele acuză o „vânătoare de vrăjitoare”

Trump încearcă să obțină nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024 și și-a menținut un avans considerabil în cursă. În pofida acuzațiilor penale cu care se confruntă în mai multe cazuri.

Într-o postare pe platforma sa Truth Social, Trump a calificat acuzațiile potrivit cărora ar fi comis o fraudă drept „ridicole și neadevărate”. El l-a atacat pe Engoron ca fiind un judecător „DERANJAT”.

„Aceasta este o campanie juridică politică democrată și o vânătoare de vrăjitoare la un nivel nemaiîntâlnit până acum”, a scris Trump. „Dacă îmi pot face asta mie, îți pot face asta și ȚIE!”, a subliniat fostul președinte, citat de Reuters. Trump a afirmat în mod repetat, fără dovezi, că acuzațiile cu care se confruntă sunt „vânătoare de vrăjitoare”, conform Reuters.