Infofinanciar > Lumea la zi > Va fi Donald Trump salvarea Ucrainei? Volodimir Zelenski îl invită la Kiev cu o condiție
Lumea la zi

Va fi Donald Trump salvarea Ucrainei? Volodimir Zelenski îl invită la Kiev cu o condiție

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
sursă foto: arhiva companiei

Volodimir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump la Kiev, dar cu o condiție. Președintele ucrainean a declarat că fostul președinte american ar fi binevenit să îl viziteze. Totuși, condiția impusă de acesta este ca Trump să fie capabil să oprească războiul cu Rusia în 24 de ore.  Acest lucru a fost promis de fostul președinte cândva.

Trump s-a lăudat că, dacă ar fi președinte, ar putea pune capăt imediat războiului. El a insistat ca Zelenski și președintele rus Vladimir Putin să accepte o înțelegere. Acesta a adăugat că are o relație bună cu ambii lideri. Trump, pe parcursul carierei sale politice, a avut în repetate rânduri aprecieri elogioase la adresa lui Putin.

Invitație pentru Donald Trump

„Da, te rog, Donald Trump, te invit în Ucraina, la Kiev. Dacă puteți opri războiul timp de 24 de ore, cred că va fi suficient să veniți la Kiev. În orice zi în care mă aflu aici”, a spus Zelenski.

Zelenski a adăugat că, dacă Trump are o „formulă” pentru a pune capăt războiului, vrea să știe care este aceasta.

Deși Ucraina este nerăbdătoare să cultive legăturile cu candidatul republican și cu aliații săi înaintea alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, Zelenski are toate motivele să se ferească de omul care are puțin apetit pentru susținerea continuă a rezistenței Ucrainei împotriva invaziei rusești.

Într-adevăr, Trump l-a lăudat pe Putin pentru că a fost „inteligent” atunci când a ocupat „o locație vastă, vastă, o mare bucată de pământ cu o mulțime de oameni”. În același timp, liderul de la Moscova a primit doar o lovitură relativ minoră din partea sancțiunilor.

În timp ce se afla la Casa Albă, Trump a fost pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților. După ce s-a afirmat că el a pus presiune pe Zelenski să efectueze investigații motivate politic care ar putea afecta candidatura lui Joe Biden la Casa Albă. Chiar în momentul în care Kievul voia mai multe rachete din partea Statelor Unite. Fostul președinte a fost achitat de Senat.

Alegerile din SUA

Trump îl devansează acum pe Biden în sondajele de opinie pentru mai multe state-cheie. Iar republicanii MAGA de la Capitol Hill nu se pot pune de acord în legătură cu eforturile de a obține o nouă tranșă de ajutor pentru Ucraina prin Camera Reprezentanților.

După victoria sa în adunarea republicană din Iowa din această săptămână, Trump a mai afirmat că „Rusia nu ar fi atacat” dacă el ar fi fost la Casa Albă. Pentru că el și Putin „se înțeleg foarte bine”.

La începutul acestei săptămâni, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Zelenski a încercat să înlăture temerile legate de o scădere a finanțării militare. Cea mai mare parte a fondurilor provin din SUA. Zelenski a spus că dacă Trump se va întoarce la conducere „un singur om nu poate schimba întreaga națiune”, transmite Politico