Infofinanciar > Lumea la zi > Donald Trump îndeamnă la încetarea conflictului în Fâșia Gaza. Critică strategia Israelului
Lumea la zi

Donald Trump îndeamnă la încetarea conflictului în Fâșia Gaza. Critică strategia Israelului

donald trump xenofobie (sursă foto: dreamstime)
sursa foto: arhiva companiei

Donald Trump, fostul președinte american și candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie în SUA, a afirmat că Israelul ar trebui să oprească rapid conflictul din Fâșia Gaza, conform informațiilor furnizate vineri de dpa, citate de Agerpres.

„Trebuie să termine cu asta. Trebuie să termine ceea ce au început. Trebuie să o facă”, a declarat joi Trump în emisiunea prezentatorului de radio conservator Hugh Hevitt.

Donald Trump cere încheierea conflictului din Fâșia Gaza

„Trebuie să punem capăt rapid acestui conflict și să revenim la normalitate și la pace”, a subliniat Trump, reiterând declarații similare făcute la sfârșitul lunii martie, într-un interviu acordat ziarului Israel Hayom.

Trump nu a oferit un răspuns clar atunci când a fost întrebat dacă își menține susținerea necondiționată pentru Israel. În schimb, a discutat despre impactul imaginilor de la războiul din Gaza, difuzate de armata israeliană pe internet.

„Publică cele mai odioase, cele mai oribile înregistrări cu clădiri care se prăbușesc. Şi oamenii îşi imaginează că sunt o mulţime de persoane în acele clădiri, or oameni în acele clădiri, şi asta nu le place”, afirmă el.

Fostul președinte spune că nu înțelege de ce Israel face publice astfel de imagini.

„Cred că asta îi face să pară duri. Dar din punctul meu de vedere, nu-i face să pară duri. Ei pierd războiul de PR. Îl pierd la greu”, a spus candidatul republican.

Trump nu a oferit detalii despre modul în care intenționează să abordeze complexitatea conflictului din Orientul Mijlociu într-un al doilea mandat prezidențial, dar a continuat să critice politica lui Joe Biden în această regiune. L-a caracterizat pe președintele democrat drept un „idiot” și „cel mai tâmp preşedinte pe care l-am avut vreodată”.

Conflictul din Gaza a început după un atac devastator în Israel, soldat cu peste 1.200 de morți, comis de militanți Hamas și alte grupări islamiste pe 7 octombrie 2023. Israelul a răspuns cu atacuri aeriene și o ofensivă terestră, rezultând peste 33.000 de morți în Gaza. Numeroase victime civile și situația critică din Gaza au atras critici la nivel internațional asupra Israelului, potrivit stiripesurse.