Infofinanciar > Lumea la zi > Doliu în Teheran. Cetățenii se adună pentru cortegiul funerar al președintelui iranian Raisi
Lumea la zi

Doliu în Teheran. Cetățenii se adună pentru cortegiul funerar al președintelui iranian Raisi

Ebrahim raisi, liderul iramului (sursă foto: hotnews.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Ayatollahul Ali Khamenei a condus rugăciunile pentru președinte, ministrul de externe și alte persoane decedate în accidentul de elicopter. Mulțimi masive de iranieni s-au înghesuit pe străzile capitalei Teheran pentru procesiunea funerară a președintelui Ebrahim Raisi și a anturajului său. Aceștia au murit într-un accident de elicopter.

În centrul orașului, persoanele în doliu care strângeau în brațe portrete ale lui Raisi s-au adunat miercuri în jurul Universității din Teheran, unde liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a condus rugăciunile. Flancat de înalți oficiali, Khamenei a rostit rugăciuni deasupra sicrielor celor decedați. Printre aceștia se numără și ministrul de externe Hossein Amirabdollahian.

Prăbușirea elicopterului în care se afla Ebrahim Raisi

Elicopterul lui Raisi s-a prăbușit duminică într-un versant de munte acoperit de ceață în nord-vestul Iranului. Acesta ce acesta se îndrepta înapoi spre orașul Tabriz după ce a participat la o ceremonie la granița cu Azerbaidjanul.

A fost lansată o amplă operațiune de căutare și salvare, la care au participat Turcia, Rusia și Uniunea Europeană. Televiziunea de stat a anunțat decesul lui Raisi la începutul zilei de luni.

Raisi avea 63 de ani.

Doliu în Teheran

La Teheran, bannere uriașe au fost arborate pentru a-l saluta pe răposatul președinte, în timp ce alții și-au luat „adio de la slujitorul celor defavorizați”. Locuitorii din Teheran au primit mesaje telefonice care îi îndemnau să „participe la funeraliile martirului serviciului”.

Ritualurile funerare pentru Raisi și anturajul său au început marți. Cu procesiuni prin Tabriz și centrul clerical șiit din Qom, care au atras zeci de mii de persoane îmbrăcate în negru. De la Teheran, trupurile vor fi duse în cel de-al doilea oraș iranian, Mashhad, orașul natal al lui Raisi din nord-estul țării. Acolo, Raisi va fi înmormântat după ritualuri funerare la sanctuarul Imam Reza.

După moartea sa, aliații globali Rusia și China au transmis condoleanțe, la fel ca și NATO. În timp ce Consiliul de Securitate al ONU a ținut un minut de reculegere, scrie Al Jazeera.com

Liderul Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, conduce o rugăciune funerară pentru regretatul președinte Ebrahim Raisi și alți oficiali uciși în accidentul elicopterului.

 

Oamenii țin portrete ale lui Raisi în timp ce plâng în timpul procesiunii funerare.

 

În centrul orașului Teheran, cei îndoliați au ținut strâns portretele lui Raisi în timp ce se adunau în și în jurul Universității din Teheran.

 

Elicopterul lui Raisi s-a prăbușit duminică într-un versant învăluit de ceață din nord-vestul Iranului, în timp ce acesta se întorcea în orașul Tabriz, după ce a participat la o ceremonie la granița cu Azerbaidjan.

 

Iranul a declarat cinci zile de doliu și a încurajat oamenii să participe la evenimentele publice de doliu.

 

Cei îndoliați ridică un drapel iranian în timp ce participă la cortegiul funerar din Teheran.

 

Jelierii participă la cortegiul funerar.