Lumea la zi

Dolarul își continuă declinul în fața valutelor importante! Moneda americană a înregistrat cea mai mare cădere din ultimii 14 ani

gds.ro
FOTO: gds.ro

Moneda americană a înregistrat un record istoric negativ. În cursul zilei de vineri dolarul a înregistrat cea mai mare cădere de două zile din ultimii 14 ani. În aceste condiții investitorii s-au îndreptat spre active mai riscante după ce, un anunț privind inflația din SUA a domolit speculațiile conform cărora Rezerva Federală va continua să majoreze ratele la fel de rapid.

Potrivit datelor publicate de Reuters, inflația a trecut de pragul de 7%, de la an la an în octombrie, fiind cel mai ritm lent din ianuarie și până în prezent.

Dolarul pierde teren

Din cauza randamentelor scăzute ale Trezoreriei moneda americană a înregistrat în cursul zilei de ieri cea mai mare scădere de la sfârșitul anului 2015, în timp ce yenul și lira sterlină au mai recuperat din diferență. Apetitul de risc al investitorilor a primit un impuls suplimentar datorită relaxării restricțiilor pandemice din China, care au scurtat perioada de carantinare pentru călătorii care sosesc în țară.

Indicele dolarului s-a depreciat cu aproape 1,1%, în condițiile în care în urmă cu două zile a pierdut peste 3%, cel mai mare declin de două zile din martie 2009. Monedele de pe piețele emergente, acțiunile dar și activele de risc s-au redresat, însă, încetinirea inflației benefică pentru debitori, relevă un context economic în scădere, potrivit businessmagazin.ro.

În cursul acestui an dolarul a crescut cu 12% în raport cu un coș de valute importante, în contextul în care Fed a redus inflația a cărei rată a atins două cifre la începutul acestui an.

Această strategie a fost adoptată și de alte bănci centrale, mai puțin cea a Japoniei, situația în care moneda japoneză a înregistrat cea mai mare scădere în fața dolarului din 1979 și până în prezent.

În momentul de față un dolar valorează 139,54 yeni, adică o creștere de 22 de procente doar în acest an, cea mai mare, de 24%, fiind în 1979.Piața futures indică faptul că investitorii se așteaptă la o creștere de 71,5% a ratei de dobandă a SUA cu 50 de puncte în cursul lunii viitoare, față de 50/50 cât a fost în urmă cu o săptămână.

Dolarul pierde teren în fața principalelor monede

Moneda britanică a recuperat la rândul ei decalajul suferit în cursul nopții în fața dolarului, după ce în Marea Britanie datele au indicat că economia, în ciuda așteptărilor, nu s-a contractat atât de mul în trimestrul 3, dar, va intra într-o recesiune de lungă durată. Lirea sterlină a crescut 0,7% față de moneda americană, ajungând la 1,179 dolari după ce, în urmă cu mai puțin de 24 de ore a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii cinci ani, însă, față de euro a scăzut cu 0,4% la 87,47 pence.

Euro și-a majorat creșterea de 2% din ziua antecedentă și a crescut cu 1% la 1,0311 dolari, tranzacționându-se la cel mai mare nivel din august. Pentru scurt timp, moneda europeană a atins minimul sesiunii față de francul elvețian, din cauza faptului că șeful Băncii Naționale a Elveției a reafirmat angajamentul de de a reduce inflația. Ultima depreciere a euro în fața francului a fost de 0,42%.

De asemenea, fluctuații s-au înregistrat și pe piața criptomonedelor, Bitcoinul a scăzut cu 1,3% la 17,348 dolari.