Info

Euro în scădere! Care este valoarea actuală a cursului valutar

euro-sursa-foto-unsplash.com
sursa foto: unsplash.com

Din cauza riscului de inflaţie şi a războiului din Ucraina, euro era aşteptat să crească la 5 lei/euro, însă, acum a ajuns la 4,9, iar la ce presiuni sunt pe piaţa valutară, ar putea să coboare şi mai mult. Moneda a înregistrat o scădere de la 4,92 lei/euro la 4,9 lei/euro, adică 0,33% într-o singură zi.

Guvernatorul spune că rata inflaţiei se va plafona în acest trimestru, chiar dacă este posibil ca în august să se înregistreze unele creşteri. „Treptat-treptat, tendinţa e de scădere”, o majorare urmând să se înregistreze în perioada martie – aprilie a anului viitor, generată de posibilitatea încetării schemei de sprijin a consumatorilor. Războiul din Ucraina, evoluţiile de pe piaţa muncii rămân însă o sursă majoră de incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei activităţii economice.

BNR anticipa că inflaţia va atinge la finele acestui an la 12,5%, după un maxim de peste 14% în luna iunie. În 2023, prognoza era de scădere la o cifră în trimestrele II, III şi IV şi să ajungă la 6,7%, potrivit MediaFax.

Euro, durere de cap în toată lumea

Monede precum lira sterlină și yenul au scăzut, de asemenea, în acest an, parțial din cauza faptului că majorările mai agresive ale ratelor de dobândă din SUA au sporit atractivitatea dolarului și, de asemenea, deoarece temerile legate de recesiunea globală au determinat investitorii să se îndrepte către dolar.

Analiștii spun că, până când perspectivele economice nu se vor îmbunătăți, euro va rămâne pe minus. Chiar dacă BCE majorează ratele, Fed crește cu mai mult, atrăgând numerar în Statele Unite. De asemenea, euro ar putea fi afectat de riscurile de fragmentare, în cazul în care costurile de împrumut ale statelor mai slabe cresc cu mai mult decât cele ale colegilor mai bogați.

Un factor favorabil pentru euro este faptul că vânzarea în lipsă a monedei este deja o tranzacție populară pe piețele valutare în acest moment, iar poziționarea în scădere se apropie de nivelurile istorice. Acest lucru ar putea împiedica euro să scadă brusc.

 Lăsarea monedei să scadă ar împinge în sus o inflație deja record, crescând riscul ca creșterea prețurilor să se consolideze la o rată mult peste ținta BCE de 2%. Dar lupta împotriva minimelor ultimilor 20 de ani pentru euro ar necesita creșteri mai rapide ale ratelor, ceea ce ar putea adăuga la suferința unei economii care se confruntă deja cu o posibilă recesiune. citiți mai mult

Studiile citate frecvent de BCE sugerează că o depreciere de 1% a ratei de schimb crește inflația cu 0,1% pe parcursul unui an și cu până la 0,25% pe parcursul a trei ani, potrivit Reuters.