Infofinanciar > Info > Documentul a fost publicat. Ce taxe vor crește
Info

Documentul a fost publicat. Ce taxe vor crește

buget imm infotva.manager.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Proiectul măsurilor fiscale publicat de Ministerul Finanțelor arată faptul că vor crește taxele pentru români. Va crește TVA-ul pentru mai multe servicii și bunuri în România.

Astfel, pentru livrarea locuințelor sociale, alimentelor de înaltă valoare calitativă, instalarea de panouri fotovoltaice, TVA-ul va crește la 9% de la 5%.

Creșteri de TVA

De asemenea, aceeași creștere a TVA-ului se aplică și pentru livrarea locuințelor ce au o suprafață utilă de maximum 120 de mp. Aceasta se aplică exclusiv anexelor gospodărești. Valoarea acestora și inclusiv a terenului nu trebuie să depășească suma de 600.000 de lei.

Conform documentului publicat de Ministerul Finanțelor se propune aplicarea cotei standard de TVA în ceea ce privește livrarea berii fără alcool și a alimentelor cu zahăr adăugat.

Există însă și unele produse ce rămân cu un TVA de 5%. Printre acestea se află: livrarea  de cărți, ziare, intrarea la muzee, castele, grădini zoologice. De asemenea, aceeași cota de 5% se aplică și în cazul livrării lemnelor de foc și a energiei termice.

Trebuie menționat faptul că se adaugă o taxă pentru zahăr. Se va aplica o acciză în cazul băuturilor nealcoolice ce au zahăr adăugat cu nivelul total de 5g-8g/100ml de 40 d elei/hl. De asemenea, se adaugă și în cazul buturilor nealcoolice cu zahăr adăugat ce au cantitate de peste 8g/100 ml de 60 de lei/hl.

În ceea ce privește microîntreprinderile, se va aplica o taxa de 1% pentru cele ce nu au venituri mai mari de 60.000 de euro. De asemenea, pentru cele ce depășesc 60.000 de euro se aplică o taxă de 3%. Aceeași taxă se aplică chiar și pentru cele ce desfășoară activități principale sau secundare, conform codurilor CAEN. Acestea vor fi reglementate de la data de 1 ianuarie.

Ce impozite vor mai crește?

Conform hotnews.ro, există posibilitatea ca bonurile de masă să fie acordate și în bani.

Oficialii au decis să introducă impozite mai mari pentru mașinile și casele mai scumpe. Se va aplica un impozit de 0,3% în cazul caselor ce depășesc suma de 500.000 de euro. Aceeași cotă a impozitului se aplică și în cazul mașinilor ce costă mai mult de 75.000 de euro.

Se va impune ș un impozit minim pe cifra de afaceri în cazul companiilor mari și băncilor. Acest lucru va asigura o contribuție minimă ce este datorată de un contribuabil plătitor de impozit pe profit.

În cazul băncilor, impozitul suplimentar ce va fi impus este un impozit ce este calculat din cifra de afaceri. Mai exact se aplică o cotă de 1% din cifra de afaceri care va cuprinde venituri din dobânzi, din dividende și din taxe și comisioane. De asemenea, va cuprinde și câștigurile din derecunoașterea activelor și datoriilor financiar, câștiguri sau pierderi din contabilitatea de acoperire, alte venituri din exploatare.  Impozitul suplimentar se referă la cheltuiala nedeductibilă la determinarea rezultatul fiscal.