Infofinanciar > Info > Bulgaria, pe podiumul celor mai mici dobânzi! România are un procent de 3 ori mai ridicat decât țara vecină
Info

Bulgaria, pe podiumul celor mai mici dobânzi! România are un procent de 3 ori mai ridicat decât țara vecină

Bulgaria, pe podiumul celor mai mici dobânzi! România are un procent de 3 ori mai ridicat decât țara vecină
sursa alamy

Bulgaria a ajuns la un nivel istoric scăzut al dobânzilor, în contextul în care peste tot în lume există o creștere necontrolată. Dobânzile la creditele pentru locuințele din Bulgaria sunt între 2,2-2,5%.

La noi situația este la polul opus, în România dobânzile la credite trecând deja de 6%, procent care este de 3 ori mai mare ca cel al Bulgariei. De asemenea, sunt de peste 6% în Ungaria și Cehia, iar în Polonia sunt de peste 8% În SUA, în doar un an, dobânzile ipotecare au generat o creștere serioasă și de la 3,5% sunt acum 6,5%, potrivit Rador.

„Această tendință începe în toată lumea pentru toate tipurile de împrumuturi. Ratele dobânzilor la credite urmează să crească. În primul rând, băncile vor face acest pas pentru noii lor clienți. Cred că în toamnă vom vedea primele bănci care vor ridica dobânzile la creditele noi acordate”, a comentat expertul în credite Tihomir Toșev, manager la CreditCenter, potrivit Profit

„La creditele vechi, creșterea va începe să se simtă într-un an, pentru ca mai întâi băncile trebuie să majoreze dobânzile la depozite. Veți vedea că vor fi bănci care nu vor ridica dobânzile la credite anul acesta. Unii vor aștepta să vadă mai întâi ce politică vor întreprinde alții”, este de părere Toșev. „Dacă dobânda crește cu jumătate de punct procentual, înseamnă că ratele lunare vor crește cu 10-20 de leva. Adică jumătate de punct procentual nu este un lucru îngrozitor”, a explicat expertul.

Credite ipotecate

„Dacă rata dobânzii la creditele ipotecare ajuge de la 2,5% la 5%, asta înseamnă că pentru nivelurile medii ale creditelor retrase, rata lunară va crește cu aproximativ 130 de leva. Acest lucru este deja mai tangibil și pentru persoanele cu venituri mai mici va fi o problemă, pentru că vedem că inflația continuă să fie ridicată. Cu toții sperăm că un număr mare de angajatori vor crește salariile și asta va compensa oarecum inflația – unii angajatori au făcut-o deja”, a mai spus Toșev.

Majoritatea creditelor ipotecare contractate de români au dobânzi ce se formează dintr-o marjă fixă stabilită de bancă, la care se adaugă comisioanele și nivelul IRCC – indicele folosit pentru calcularea ratelor la creditele cu dobânzile variabile. În trecut, când IRCC și dobânzile din piață erau mici, o dobândă variabilă la creditul ipotecar putea părea avantajoasă. Acum însă, când BNR și celelalte bănci centrale europene împing în sus dobânzile pentru a combate inflația, IRCC crește iar odată cu acesta cresc și ratele la credite. Ratele românilor la credite ipotecare au crescut cu aproximativ 20% de la începutul lui 2022 până în prezent, iar din octombrie, când se va aplica noul nivel al indicelui IRCC, ratele ar putea să fie cu chiar 40% mai mari față de începutul anului.