Infofinanciar > Educație financiară > Mai scump este să divorțezi decât să te căsătorești. Ce taxe trebuie achitate pentru separare
Educație financiară

Mai scump este să divorțezi decât să te căsătorești. Ce taxe trebuie achitate pentru separare

divorț rusia sursa foto doc.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

În anul 2024, taxele pentru un divorț vor avea valori mai mari. Acest lucru se datorează aprobării Ordinului nr. 177/C/2024 de către ministrul Justiție, Alina Gorghiu. Acest ordin stabilește tarifele pentru serviciile ce sunt prestate de notarii publici.

Totuși, nu toate procesele de divorț au același preț. În contextul în care sunt implicați și copii minori, tarifele pentru separarea celor doi soți vor fi mai mari.

În acest an, o cerere de divorț costă 750 de lei. Acesta este tariful în contextul în care nu sunt implicați copii minori. Dacă aceștia există, cererea de divorț costă de la 1.200 de lei. La aceste sume se va aplica o taxă pe valoare adăugată de 19%.

Ce costuri implică un divorț?

Pentru autentificarea unui act constitutiv al persoanei juridice, când aportul este în bani, nu depășește valoarea minimă admisă de lege și nu este în natură de bunuri mobile sau imobile trebuie să se plătească 300 de lei. Pentru autentificarea unui act constitutiv al unei asociații sau fundații trebuie să se achite o taxă de 150 de lei. De asemenea, pentru autentificarea unui testament în anul curent se va plăti 130 de lei.

Mai există un tarif de 100 de lei, în cazul autentificării procurilor, pentru anumite operațiuni. Și suma de 8 lei se aplică pentru încasarea pensiilor, a alocațiilor sau a altor drepturi din legi speciale.

Pentru legalizarea semnăturii părților pe înscrisuri, costurile pornesc de la 250 de lei. Pe lângă această sumă, se adaugă și costul pentru legalizarea copiilor pentru a obține certificatele de naștere ale ambilor soți, dar și certificatul de căsătorie.

Dacă separarea nu se realizează pe cale amiabilă, atunci la tariful cererii de divorț se mai adaugă și sumele pentru implicarea avocaților, dar și pentru demararea altor procese, conform evz.ro.

Chiar dacă cei doi soți se separă atunci ei vor trebui să cadă de comun acord cu anumite aspecte. Mai exact, foștii soți trebuie să decidă numele pe care îl vor purta după divorț. De asemenea, trebuie să hotărască la cine vor sta copii, dacă există, și în ce condiții. În acest caz este vorba și despre procedura ce va fi aplicată minorilor, dar și programul de vizită pe care îl vor avea. Se va discuta și de o pensie alimentară în cazul unor copii minori sau în facultate.

Cât costă să te căsătorești?

Nici căsătoria nu este pe gratis. Se achită anumite taxe pentru a se elibera documentele ce atestă faptul că doi oameni sunt căsătoriți. Dacă două persoane doresc să se căsătorească în zile nelucrătoare, atunci ele vor trebui să achite o taxă de 350 de lei. De asemenea, dacă oficierea căsătoriei se va face în afara programului de lucru cu publicului ce a fost stabilit de Regulamentul de Organizare și Funcționare al Serviciului de Stare civilă, atunci se va plăti o taxă de 150 de lei.

Cei ce doresc să se căsătorească într-un alt loc decât în locația Stării civile trebuie să achite o taxă de 1.500 de lei.

În atenția a doi viitori miri trebuie să fie și alte taxe precum cele de schimbare a numelui, cea de timbru, de urgență dacă se dorește eliberarea documentului în 24 de ore.