Infofinanciar > Lumea la zi > Dispute comerciale și noi aliați. China promite că va importa mai mult din Franța
Lumea la zi

Dispute comerciale și noi aliați. China promite că va importa mai mult din Franța

Investițiile europene în China sunt amenințate
sursa foto arhiva companiei

China a promis luni că va importa mai multe produse și servicii de înaltă calitate din Franța. După ce o anchetă europeană privind exporturile chineze de vehicule electrice susținute de Paris a amenințat să declanșeze o dispută comercială între cele două țări.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a participat la un eveniment comun cu presa, alături de omologul său francez, Stephane Sejourne. Oficialul chinez a declarat că țara sa speră că politica de risc a Europei nu vizează anumite țări. Astfel, nu ar trebui să încalce normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

China, noi promisiuni privind importul

Wang a spus că decuplarea de China este cel mai mare risc. „Relaxăm în mod constant accesul pe piață, inclusiv prin promovarea fluxului de date transfrontaliere”, a declarat Wang. Adăugând că statul chinez va face mai mult pentru a răspunde preocupărilor companiilor franceze privind accesul pe piață.

Sejourne a declarat că Franța își va continua discuțiile cu China privind riscurile. De asemenea, nu sugerează Uniunii Europeană să ia măsuri protecționiste. Europa a urmărit o strategie de risc și de reducere a dependenței față de China. Pentru a-și păstra avantajul industrial și competitivitatea.

Investigația Comisiei Europene

Anul trecut, Comisia Europeană a lansat o investigație pentru a stabili dacă industria chineză a vehiculelor electrice a beneficiat de subvenții nedrepte. Dar și pentru a determina dacă să impună tarife mai mari la importurile de vehicule electrice chinezești. În scopul de a proteja producătorii europeni de automobile, o măsură care a fost promovată de Paris.

Ca răspuns, China a lansat în ianuarie o investigație „antidumping” privind importurile de brandy din Europa. Dintre care majoritatea covârșitoare provin din Franța. Ministrul chinez al Comerțului va călători în Europa în această lună. Însoțit de reprezentanți ai producătorilor de automobile BYD, SAIC și Geely, lideri de piață vizați. Scopul fiind dezvoltarea de discuții despre ancheta Comisiei.

În discursul său, Sejourne a mai spus că Franța este îngrijorată de faptul că Coreea de Nord furnizează rachete balistice Rusiei pentru războiul din Ucraina. Adăugând că nu va exista o pace durabilă dacă Ucraina nu este o parte principală în discuțiile de pace.

Obstacole în depărtarea de influența chineză

În timp ce Europa încearcă să reducă dependența de China pentru vehiculele electrice, recentele probleme financiare ale producătorilor de baterii din Marea Britanie evidențiază provocările profunde. Cu care se confruntă regiunea în construirea propriului lanț de aprovizionare.

Întreprinderea britanică de baterii AMTE Power, aflată în dificultate, și-a asigurat un colac de salvare financiară. După ce acționarii au aprobat, la 25 septembrie, emiterea a 2,1 milioane de lire sterline în acțiuni noi. Însă un acționar a declarat că firma nu face decât să amâne problema.

AMTE Power, fondată în 2013, este listată pe sub piața AIM a Bursei de Valori din Londra pentru companii emergente. Aceasta a anunțat în 2022 că intenționează să construiască o mare fabrică de baterii în Scoția. Dar operațiunile sale au continuat să scadă. „Situația financiară a companiei devine din ce în ce mai critică. După ce și-a gestionat resursele, compania trebuie acum să implementeze o soluție în următoarele câteva zile lucrătoare”, a declarat AMTE într-o actualizare a finanțării din iulie, conform Nikkei Asia .