Infofinanciar > Info > Dispare un tip de pensie de la 1 septembrie! Simona Bucura Oprescu a oferit mai multe detalii
Info

Dispare un tip de pensie de la 1 septembrie! Simona Bucura Oprescu a oferit mai multe detalii

simona bucura-oprescu (sursă foto: hotnews.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

Începând cu data de 1 septembrie a acestui an, va dispărea un tip de pensie din România. Acest lucru se va întâmpla odată cu schimbările care vor avea loc prin implementarea noii legi a pensiilor. Aceste modificări se referă la tipurile de pensii care le vor fi oferite românilor.

Conform unor informații transmise de Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, modificările se vor realiza cu scopul de a le oferi sprijin beneficiarilor.

Eliminarea inechităților din sistem

„Noi, în noua lege, primul lucru pe care l-am făcut este acela de a veni cu o formulă care să ne ducă în zona ca pentru muncă și contributivitate egale să ai un cuantum al pensiei egal. Indiferent de legea pensiilor pe care ai ieșit. Beneficiezi de pensie din 1966 până astăzi, pentru că am avut stagii de cotizare diferite, atât stagii minime cât și stagii complete, am avut indici de corecție, am avut o legislație diferită în ceea ce privește pensiile. Și atunci principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în sistemul public de pensii.

Alt obiectiv important al noii legi a pensiilor reprezintă creșterea sustenabilă, astfel încât și românii să aibă pensii decente, mai bune, respect după o viață de muncă. Dacă în Uniunea Europeană avem o medie de 13,6% din PIB pentru cheltuiala cu pensiile, în România, pensiile din sistemul public erau undeva la 9%. Acesta a fost și motivul pentru care am avut această bătălie de a fi gata cu legea pensiilor la timp, de a renegocia cu comisia astfel încât să eliminăm 9,4 din PIB și să putem să creștem pensiile românilor”, este mesajul pe care l-a transmis Simona Bucura Oprescu.

Venituri mai mari pentru seniori

„Punctele de stabilitate ne ajută în special să adecvăm pensiile cu venituri mici. De exemplu, în indemnizația minimă socială, avem 1,2 milioane de români. Avem și români care au intrat, din cauza faptului că au intrat prin pensie din invaliditate, poți intra în pensia de invaliditate chiar dacă ai o singură zi de muncă dar, din păcate, ai avut un accident de muncă, ți-ai pierdut capacitatea de muncă și obții pensie de invaliditate.

Dar avem și români care au 35 de ani de cotizare pe salariul minim pe economie și care au tot 1281 de lei pensia minimă. Și atunci, pentru a face și aici o adecvare a pensiilor, am venit cu aceste puncte de stabilitate”, a mai declarat Ministrul Muncii.

Eliminarea unui tip de pensie

Începând cu data de 1 septembrie, nu vor mai fi decât patru tipuri de pensie care se vor mai acorda. Este vorba, mai exact, despre:

  1. Pensia pentru limită de vârstă
  2. Pensia de invaliditate
  3. Pensia anticipată
  4. Pensia de urmaș

„Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații:

Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drepturile.

De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege la o penalizare de 24%, cât este pe noua lege”, a mai evidențiat ministrul Muncii.

Posibilitate pentru seniori

Cei care doresc să se pensioneze anticipat fără penalizări mai au puțin timp la dispoziție. Mai exact, aceștia mai pot face acest lucru până la data de 31 august.

Spre exemplu, în prezent, pensia anticipată fără penalizări poate fi accesată cu cel mult cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare. Totuși, trebuie menționat faptul că trebuie să fi fost realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare, informează b1tv.ro