Info

Ajutorul social pentru români a fost înlocuit! Care sunt condițiile pentru primirea acest nou tip de venit

Bani carduri, Sursă foto: România Liberă
Sursă foto: România Liberă

Pentru a reuși să integreze cât mai mulți șomeri în câmpul muncii, Guvernul a decis să elimine celebrul „ajutor social”, înlocuindu-l cu „venitul minim de incluziune”. Astfel, în urma acestei decizii a coaliției de guvernare, veniturile pe care le lua până acum o familie care nu muncea, și anume ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei, vor fi reunite sub titulatura de „venit minim de incluziune”.

Însă, această modificare a ajutoarelor în caz de șomaj vine la pachet cu niște condiții, prin care cei apți de muncă sunt ajutați să-și găsească un job.

Practic, oficialii urmăresc prin „venitul minim de incluziune” evitarea excluziunii sociale a persoanelor fără serviciu. Astfel, după ce membrii familiei sunt înscriși în bazele de date ale Agenției Naționale pentru Ocuparea forței de Muncă (AJOFM), solicitanții acestui venit vor fi obligați să se prezinte la cursuri de calificare sau recalificare. Dacă refuză acest lucru, acele persoane vor pierde ajutorul, scrie Antena 3.

Majorări la ajutorul social 

Pe lângă aceste noi condiții de revendicare a veniturilor, vor exista mai multe majorări ale ajutoarelor oferite de stat:

a) actualul ajutorul social va fi majorat de la 260 de lei la 275 de lei/adult

b) pentru persoanele vârstnice, acest ajutor crește de la 300 de lei la 400 de lei/adult

c) alocația pentru susținerea familie crește de la 600 de lei/adult la 700 de lei

Făcând un simplu calcul, o familie cu doi părinți fără venituri vor lua de la stat 1.400 de lei + 275 de lei + 275 de lei.

Câți asistați social avem în România anului 2022

Conform celor mai recente date transmise de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), la începutul acestui an, în România erau 159.753 de persoane care primeau ajutor social (venit minim garantat).

În ceea ce privește distribuția numărului de asistați social pe județe, Doljul se află pe primul loc, însumând 10.297 de beneficiari ai venitului minim garantat. Pe locul al doilea se află județul Bacău, cu 8.956 de persoane, în timp ce locul al treilea este deținut de Buzău, cu 7.787 de asistați social.

În schimb, cei mai puțini beneficiari de ajutor social îi regăsim în Municipiul București, unde figurează doar doar 227 de astfel de persoane În topul celor mai harnice zone se află și județele Timiș (1292 asistați social) și Ilfov (885).

Conform datelor furnizate de Executiv, suma medie pe care autoritățile au plătit-o în luna ianuarie a acestui an celor care beneficiază de ajutor social a fost de 260,72 lei.  De altfel, din datele oficiale observăm că județele care au înregistrat cea mai mare valoare a sumei medii plătite sunt Sălaj (340,21 lei), Brașov (313,63 lei) și Covasna (311,7).