Infofinanciar > Info > Discuții aprinse între oficiali. Măsura de impozitare a concediilor medicale ar putea fi eliminată
Info

Discuții aprinse între oficiali. Măsura de impozitare a concediilor medicale ar putea fi eliminată

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă
Sursă foto: stiripescurt.ro

O măsură ce se dorește a fi implementată la nivelul statului a trezit controverse la nivelul coaliției de guvernare. Românii au primit vestea conform căreia, în curând, vor avea de plătit mai mult la stat. Este vorba de inițiativa ce are în vedere introducerea unui impozit de 10% pe perioada concediilor medicale. Dar, această taxă la stat ar putea fi eliminată.

Este posibil ca românii să nu trebuiască să plătească mai mult la stat pentru perioada de concediu medical. Impozitul ar putea fi eliminat, după ce proiectul a fost adoptat în Senat. Inițiativa se pregătește a fi dezbătută în Camera Deputaților. Dar, PSD și PNL nu se pot pune de acord.

Impozitarea concediilor medicale

Impozitarea concediilor medicale ar putea fi eliminată. După ce măsura a stârnit controverse la nivelul oficialilor. Liberalii se opun acestei inițiative, iar social-democrații sunt de părere că măsura ar trebui aplicată doar în anumite circumstanțe. Astfel, s-a desfășurat o dezbatere aprinsă între cele două partide de la guvernare, votul proiectului fiind tensionat.

Eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale a fost propusă de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc. Care a depus un amendament în acest sens. Ulterior, întregul partid și-a asumat această poziție.

Eliminarea măsurii

Dezbaterea privind concediile medicale pornește de la dorința liberalilor de a elimina impozitul pentru toată lumea. În timp ce social-democrații, în frunte cu Marcel Ciolacu, liderul partidului, au declarat că vor să elimine impozitul doar pentru anumite tipuri de concedii medicale. Un exemplu fiind cele acordate bolnavilor de cancer.

Astfel, cu privire la această măsură, lucrurile rămân incerte. Nu este clar dacă coaliția va continua să dezbată situația sau dacă Camera Deputaților va rezolva problema. Nu este clar dacă proiectul de lege va fi adoptat în forma propusă de liberali, așa cum a fost în Senat, sau dacă se vor face modificări, așa cum doresc social-democrații.

Descurajarea abuzului

Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul Ciolacu a implementat această taxă suplimentară pentru concediile medicale la sfârșitul anului trecut. Potrivit spuselor lui Marcel Ciolacu, la nivelul țării, sunt prea multe persoane care își iau concedii medicale. În anumite cazuri, nefiind o afecțiune gravă. Astfel, premierul a precizat că impozitarea concediilor va ajuta la descurajarea abuzului.

„Descurajez și trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie și de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflați în situațiile în care acest tip de concediu este obligatoriu” a spus premierul Marcel Ciolacu, săptămâna trecută.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a subliniat, în cadrul unei dezbateri, că majorarea impozitului pe concediile medicale nu va crește semnificativ veniturile statului. Dar, va complica situația anumitor persoane. Astfel, bolnavii de la nivelul țării vor avea de suferit, conform Daily Business  .