Infofinanciar > Lumea la zi > Se discută despre pace! Serghei Lavrov va efectua o vizită în China pe 8 și 9 aprilie
Lumea la zi

Se discută despre pace! Serghei Lavrov va efectua o vizită în China pe 8 și 9 aprilie

Serghei Lavrov - sursa foto - agora.md
Sursa foto: arhiva companiei

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va vizita China luni și marți, 8 și 9 aprilie. Scopul este de a discuta despre războiul din Ucraina și despre aprofundarea parteneriatului dintre Moscova și Beijing.

Discuțiile dintre Lavrov și ministrul chinez de externe Wang Yi, care i-a adresat invitația ministrului rus, vor include cooperarea bilaterală, precum și „subiecte fierbinți”.  Cum ar fi criza din Ucraina și Asia-Pacific, a precizat Serghei Lavrov.

Putin, în vizită în China

Reuters a relatat luna trecută că președintele rus Vladimir Putin va călători în China în luna mai pentru discuții cu președintele chinez Xi Jinping. În ceea ce ar putea fi prima călătorie peste hotare a șefului de la Kremlin din noul său mandat prezidențial.

China și Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022. Atunci când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina, declanșând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

China, cel mai mare concurent al SUA

Statele Unite consideră China ca fiind cel mai mare concurent al lor. Și Rusia ca fiind cea mai mare amenințare la adresa statelor-națiune. Asta în timp ce președintele american Joe Biden susține că acest secol va fi definit de o competiție existențială între democrații și autocrații.

Putin și Xi împărtășesc o viziune amplă asupra lumii. Aceasta vede Occidentul ca fiind decadent și în declin. La fel cum China contestă supremația SUA în toate domeniile. De la calculul cuantic și biologia sintetică la spionaj și puterea militară dură.

Comerț record între Rusia și China

Comerțul dintre China și Rusia a atins un record de 240,1 miliarde de dolari în 2023. În creștere cu 26,3% față de anul precedent, potrivit datelor vamale chineze. Livrările chinezești către Rusia au urcat cu 46,9% în 2023. Asta în timp ce importurile din Rusia au crescut cu 13%. Comerțul dintre China și Statele Unite a scăzut cu 11,6%. La 664,5 miliarde de dolari în 2023, potrivit datelor vamale chineze.

La un an de la începerea războiului din Ucraina, China a publicat în 2023 un document de poziție în 12 puncte privind soluționarea crizei ucrainene. Rusia a declarat că poziția Chinei este rezonabilă.

Summit de pace în Elveția

În ianuarie, Elveția a fost de acord să organizeze un summit de pace la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a propus o formulă de pace care prevede retragerea completă a Rusiei de pe tot teritoriul controlat de forțele rusești.

În februarie, Reuters a relatat că sugestia lui Putin de încetare a focului în Ucraina pentru a îngheța războiul a fost respinsă de SUA. Asta în urma unor contacte între intermediari.

Moscova spune că propunerile lui Zelenski echivalează cu un ultimatum ridicol. Și că întâlnirea propusă în Elveția a fost folosită de Occident pentru a încerca să obțină sprijin pentru Ucraina în rândul țărilor din Sudul Global.

Rusia spune că orice pace în Ucraina ar trebui să accepte realitatea controlului său asupra a puțin mai puțin de o cincime din Ucraina. Dar și să includă un acord mai larg privind securitatea europeană. Ucraina spune că nu se va odihni până când până la ultimul soldat rus nu va fi expulzat de pe teritoriul său, informează reuters.com