Infofinanciar > Lumea la zi > Joe Biden: „SUA au cea mai bună economie din lume”. Trump susține că e în faliment
Lumea la zi

Joe Biden: „SUA au cea mai bună economie din lume”. Trump susține că e în faliment

Joe Biden: „SUA au cea mai bună economie din lume”. Trump susține că e în faliment
Sursa foto: Arhiva companiei

Președintele Joe Biden luptă să-i convingă pe alegătorii obosiți de inflație că economia americană este sănătoasă. „SUA au cea mai bună economie din lume”, a declarat el recent.

Fostul președinte Donald Trump prezintă în mod obișnuit SUA ca pe un teren comercial pustiu. „Suntem o națiune a cărei economie se prăbușește într-o groapă de gunoi. Lanțul de aprovizionare este rupt, magazinele nu sunt aprovizionate, iar livrările nu vin”, a declarat recent Trump la un miting în Georgia.

Cifrele prezintă o altă imagine decât avertismentele apocaliptice ale lui Trump. Una mai în concordanță cu discursul lui Biden despre dominația economică americană.

Inflația este în scădere

Inflația a scăzut semnificativ de la nivelurile sale maxime din 2022. Dar a crescut din nou în ultimele luni. „În ceea ce privește inflația, este prea devreme să spunem dacă evoluțiile recente reprezintă mai mult decât o simplă denivelare”, a declarat președintele Rezervei Federale, Jerome Powell.

Între timp, Produsul Intern Brut al SUA a crescut cu 2,5% în 2023. PIB-ul a depășit semnificativ cel al altor economii dezvoltate, potrivit unui raport din ianuarie al Fondului Monetar Internațional. FMI estimează că SUA va menține această poziție în 2024, deși se așteaptă ca rata să scadă la 2,1%.

„Economia SUA este în fruntea economiei globale. Conduce trenul economic global”, a declarat economistul șef al Moody’s, Mark Zandi.

Economiștii urmăresc cu atenție coborârea incertă a inflației din SUA. Cifrele rămân însă ridicate în economiile dezvoltate din întreaga lume. În Canada, de exemplu, indicele prețurilor pentru consumatori a crescut cu 3,9% în 2023. În Germania rata inflației a fost de 5,9%.

Țările calculează inflația în mod diferit, ceea ce face dificilă compararea directă. Dar Zandi susține că și ajustând discrepanțele de calcul, SUA arată în continuare bine.

„Folosind aceeași metodologie ca Uniunea Europeană, Fed-ul este deja la țintă. Inflația este deja sub 2%”, a spus economistul șef al Moody’s.

Piața muncii a rămas puternică

Chiar dacă ratele dobânzilor au crescut brusc, piața muncii a rămas puternică. În martie, companiile private din SUA au adăugat 184.000 de locuri de muncă. Este mult înaintea estimării revizuite în creștere a Dow Jones de 155.000 de locuri de muncă. Și este cea mai rapidă creștere a ocupării forței de muncă pe care economia SUA a înregistrat-o din iulie 2023.

Piața de valori mobiliare a înregistrat, de asemenea, câștiguri record în ultimele luni. Deși acum a început să scadă odată cu îmbunătățirea stocurilor.

În afară de prețurile ridicate care sunt proiectate să se reducă în anul următor, Zandi a spus că fundamentalele economiei SUA actuale sunt aproape ideale: „Economia este perfectă. Este greu să te contrazici cu ea.”

„Este politică și noroc“

Supremația recentă a economiei SUA este rezultatul mai multor factori.

„Este atât politică, cât și noroc”, a spus economistul Joseph Gagnon de la Peterson Institute for International Economics,.

În răspuns la seismul economic al pandemiei, guvernul SUA a injectat aproximativ 4.000 de miliarde de dolari în economie.

„Am avut mai mult stimul fiscal decât orice altă țară. Iar acesta este unul dintre motivele pentru care SUA s-a recuperat din depresia Covid mai bine decât orice altă țară”, a spus economistul Josh Gotbaum, un fost oficial al Casei Albe și Departamentului Trezoreriei.

Stimulentul a venit însă cu un preț mare. A lăsat SUA cu un deficit bugetar mult mai mare decât alte țări. Dar a menținut, de asemenea, economia la suprafață. Și a permis companiilor să nu fie nevoite să execute concedieri în masă care ar fi putut duce la recesiune.

Rata șomajului a rămas scăzută

Rezistența pieței muncii din SUA s-a menținut. Chiar și în condițiile în care Rezerva Federală a crescut brusc ratele dobânzilor, rata șomajului a rămas sub 4% în ultimii doi ani, deși a crescut ușor în februarie.

Poziția economiei SUA pe scena globală este și rezultatul rezistenței sale în fața crizelor geopolitice și a configurării unice a sistemului financiar american.

De exemplu, nu au fost afectate de perturbarea prețurilor globale ale energiei și alimentelor în urma invaziei Rusiei în Ucraina. SUA nu depind mai mult de importurile de energie și alimente din Rusia, precum Europa și Japonia.

„Drumul va fi accidentat”

Chiar dacă economia SUA rămâne înaintea restului lumii dezvoltate, există încă loc pentru obstacole în recuperare. „Nu cred că putem concluziona că am avut o aterizare ușoară”, a spus Zandi.

Pentru moment, Rezerva Federală rămâne fermă în ceea ce privește ratele dobânzilor. În ciuda indicațiilor anterioare că banca centrală ar emite trei reduceri în acest an. Președintele Federal Reserve, Raphael Bostic, se așteaptă doar la o reducere a ratei în acest an probabil către al patrulea trimestru.

„Drumul va fi accidentat”, a declrat Bostic recent într-un interviu la CNBC. Cu toate acestea, în timp ce traiectoria recuperării economiei SUA este încă nesigură, experții sunt optimiști.