Infofinanciar > Lumea la zi > Diplomați europeni ajung la Kiev! Însă aliații dau înapoi
Lumea la zi

Diplomați europeni ajung la Kiev! Însă aliații dau înapoi

kiev (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Unii dintre cei mai importanți diplomați europeni s-au reunit luni, 2 octombrie, la Kiev. A avut loc o manifestare de susținere a luptei Ucrainei împotriva invaziei Rusiei. Asta în timp ce apar semne de tensiune politică în Europa și în Statele Unite. S-a discutat despre situația războiului care durează de 19 luni.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene s-au reunit în capitala ucraineană pentru o întâlnire informală neanunțată. În cadrul acestei întruniri, ei au declarat că vor revizui sprijinul blocului pentru Ucraina. Și vor discuta formula de pace propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că prima reuniune comună a miniștrilor de externe în afara granițelor UE  transmite un mesaj important. Se arată astfel că sprijinul celor 27 de țări este „de neclintit” și a subliniat angajamentul UE față de Ucraina. Statele Unite, UE și Regatul Unit au oferit sprijin militar și financiar masiv Ucrainei. I s-a permis acesteia să facă față atacului Kremlinului. Asistența este crucială pentru economia slăbită a Ucrainei și a fost până acum pe termen nelimitat.

Diplomați europeni ajung la Kiev

Dar s-a instalat incertitudinea cu privire la cât timp aliații Kievului vor continua să-i trimită ajutoare în valoare de miliarde de dolari. Președintele american Joe Biden i-a asigurat cu o zi în urmă pe aliați de continuarea sprijinului financiar al SUA pentru efortul de război. Asta după ce Congresul a evitat o dizolvare a guvernului prin adoptarea unui pachet de finanțare pe termen scurt. Pachet care a renunțat la asistența pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Mulți parlamentari americani recunosc că obținerea aprobării pentru asistența acordată Ucrainei în Congres devine din ce în ce mai dificilă. Pe măsură ce războiul continuă. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat reporterilor că Ucraina a purtat discuții cu reprezentanți ai ambelor partide din Congresul SUA. A făcut acest lucru pentru a se asigura că va ajunge mai mult ajutor.

„Decizia a fost luată așa cum a fost. Dar acum lucrăm cu ambele părți ale Congresului pentru a ne asigura că nu se va mai repeta sub nicio formă”, a declarat Kuleba. „Întrebarea este dacă ceea ce se întâmplă în Congresul american la sfârșitul săptămânii trecute este un incident sau un sistem. Eu cred că a fost un incident”, a adăugat el.

Aliații dau înapoi

Reuniunea UE de la Kiev a avut loc după victoria electorală din weekend în Slovacia, țară membră a UE, a lui Robert Fico. Agenda acestuia este una  pro-rusă. Și a sporit semnele de întrebare cu privire la continuarea sprijinului UE pentru Kiev. Această mică țară est-europeană ar putea aduce mai multă tensiune în discuțiile UE privind Ucraina.

Așa cum s-a întâmplat cu atitudinea uneori rece a Ungariei față de Kiev. Budapesta a menținut relații strânse cu Moscova și s-a opus furnizării de arme Ucrainei sau acordării de asistență economică acesteia. Slovacia operează o linie feroviară cheie folosită pentru a transporta echipamente militare occidentale către Ucraina.

Miniștrii de externe ai Ungariei și Poloniei nu au fost prezenți la reuniunea de la Kiev. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca diplomații să lipsească de la astfel de întâlniri informale, scrie apnews.com.