Infofinanciar > Info > Din ce în ce mai puțini bani pentru Rabla Clasic. Ce se întâmplă cu bugetul pentru program
Info

Din ce în ce mai puțini bani pentru Rabla Clasic. Ce se întâmplă cu bugetul pentru program

Mașinile mai vechi de 15 ani ajung la gunoi!
Sursa foto: arhiva companiei

Au avut loc modificări semnificative în ceea ce privește programul Rabla Clasic. În acest an, bugetul alocat pentru Rabla Clasic a fost redus la 300 de milioane de lei.

În plus, cetățenii români care sunt beneficiari ai tichetului Rabla Clasic pot achiziționa o mașină cu o valoare mai mare, de până la 60.000 de euro.

Schimbări în cazul Rabla Clasic

Programului Rabla Clasic i-au fost aduse modificări semnificative în acest an. Bugetul pentru acesta a fost redus la suma de 300 de milioane de lei.

În plus românii care primesc tichetul Rabla Clasic au posibilitatea de a achiziționa o mașină care valorează mai mult de 60.000 de euro.

Bonificație din partea statului

„Dacă-mi permit 100.000 de euro să achiziționez o mașină nouă, nu am nevoie de o bonificație din partea statului pentru asta”, sunt declarațiile oferite de Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Valoarea primei de casare pentru Rabla Clasic a rămas la suma de 7.000 de lei. În cazul în care sunt predate două autovehicule uzate, prima se ridică la suma de 10.000 de lei.

„Prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 150 g CO_2/km în sistem WLTP și a cărui valoare nu depășeste 60.000 euro, cu TVA inclus”, informează AFM.

Ecobonusuri adăugate

De asemenea, la prima de casare se mai pot adăuga și ecobonusuri. Acestea sunt următoarele:

  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

În acest fel, fondurile pentru Rabla Clasic s-au terminat într-un timp foarte scurt. De asemenea, conform unor informații transmise de președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu, bugetul pentru acest program se va micșora din ce în ce mai mult, potrivit romaniatv.net

Unde merg banii

Tot președintele AFM a explicat de ce se micșorează bugetul și unde merg banii pentru acest program.

„Anul acesta bugetul a fost de 300 de milioane pentru că așa cum am mai spus-o și în alte emisiune, în fiecare an bugetul de la Rabla Clasic se va diminua. Și va crește bugetul la Rabla Plus. Adică cu mașini hibride sau electrice. Mașini prietenoase cu mediul înconjurător”, a transmis președintele AFM, conform dcnews.tv