Infofinanciar > Info > Din ce în ce mai mulți români apelează la pensiile private. Raportul Autorității de Supraveghere Financiară
Info

Din ce în ce mai mulți români apelează la pensiile private. Raportul Autorității de Supraveghere Financiară

ASF, sursa foto romanialibera.ro
sursa foto romanialibera.ro

Pensia este un subiect extrem de discutat, atât de opinia publică, cât și de oficiali. În contextul actual, în care bugetul României este la pământ, oficialii nu sunt siguri dacă vor putea oferi oamenilor care vor ieși la pensie,  peste 10, 20 sau 30 de ani, aceeași sumă pe care au cotizat-o la stat timp de 35 de ani. Acest lucru este datorat forței de muncă, care va scădea din ce în ce mai mult peste ani.

Pentru a fi siguri că vor avea o bătrânețe lipsită de griji, din punct de vedere al banilor, sau pur și simplu pentru că își doresc o asigurare a finanțelor, o certitudine, au apelat la pensiile private. Mulți români cotizează la pensia privată de ani de zile.

Statistici privind pensia privată

A fost făcut public raportul privind evoluția pensiilor privat din anul 2022. Potrivit Raportului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția pensiilor private, în anul 2022, aproximativ 23.000 de români au primit pensii private, în valoare totală de 407 milioane de lei.

ASF susține că 88% din totalul plăților efectuate sunt legate de începutul perioadei în care o persoană este eligibilă pentru a obține pensie, 11% sunt cauzate de decesul participanților, iar 1% au ca și cauză invaliditatea persoanelor în cauză. Ca modalitate de plată a activelor personale nete în 2022, 67% dintre participanți sau beneficiari au preferat plata unei sume unice, în locul unor rate sau tranșe.

Cei care au primit în 2022 dreptul la pensie, au efectuat plăți unice în valoare de 224 milioane lei și plăți eșalonate în valoare de circa 133 milioane lei. Ca urmare a decesului participantului, s-au înregistrat plăți unice de circa 32 milioane lei și plăți eșalonate în cuantum de 12 milioane lei. Cuantumul activului net personal plătit a fost de aproximativ 3,5 milioane de lei aferent plăților unice și 1,1 milioane lei prin plăți eșalonate, în cazul situației de invaliditate, conform Antena 3 .

Sistemul pensiilor private în România

Având în vedere strategia de economisire și investiție pe termen lung, sistemul de pensii private a fost cel mai puțin afectat de pandemia COVID-19. Nu au existat multe cazuri de volatilitate mai mare de-a lungul timpului, fondurile de pensii private au fost afectate doar indirect, deoarece activele au crescut semnificativ de la an la an. Activele sistemului de pensii private din România au ajuns la 87,70 miliarde de lei la sfârșitul lunii iunie a acestui an, în creștere cu 28% față de luna iunie a anului trecut și cu 5% față de martie 2021.

Cele 17 fonduri de pensii private aveau 8,25 milioane de participanți înscriși la 30 iunie 2021, în creștere de la 8,07 milioane, valoare existentă la sfârșitul lunii iunie 2020. Politica investițională din cadrul fondurilor de pensii private își continuă direcția de implicare, cu precădere pe piața locală de capital. Ponderea investițiilor în instrumente cu venit fix a reprezentat 70% din totalul portofoliului de investiții, iar 24% a fost investit în acțiuni la finalul primului semestru al anului 2021, conform Asfromania.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.