Infofinanciar > Info > Autoritatea de Supraveghere Financiară protejează consumatorii! Se cere o plafonare a prețurilor RCA
Info

Autoritatea de Supraveghere Financiară protejează consumatorii! Se cere o plafonare a prețurilor RCA

rca, sursa foto playtech
sursa foto playtech

Inflația este un subiect importat care a afectat o mare parte a populației. Creșterea prețurilor, generată de un dezechilibru economic, a avut un impact major în viața oamenilor și a afectat nivelul de trai.

În această direcție, Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) dorește să ia în calcul o posibilă plafonare a tarifelor RCA. Această măsură are ca scop protecția consumatorilor, care sunt deja afectați puternic de inflație.

ASF protejează consumatorii

„În vederea protecției consumatorilor, ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA”, a declarat Dan Apostol, purtător de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară.

Anterior acestei decizii, oficialii ASF cereau firmelor de asigurări să nu impună tarife exagerate la RCA, ca urmare a publicării unor tarife de referință pentru viitoare implementări. „Este drept ca oamenii să fie îngrijorați cu privire la creșterea tarifelor RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiara atrage atenția tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA.”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Autoritatea de Supraveghere Financiară subliniază că aceste tarife de referință sunt calculate independent, pentru fiecare persoană în parte, pe baza daunalității înregistrate în ultimii 5 ani. ASF are în atribuțiile sale legale obligația de a le publica.

Dan Apostol vine în sprijinul tinerilor sub vârsta de 30 de ani care conduc autoturisme puternice, adică cel mai riscant segment de piață. Acesta afirmă că o scumpire a prețurilor în această direcție nu ar fi corectă.

„Este drept că se constată o majorare de tarife față de perioada anterioară, dar este greșit să ne raportăm doar la scumpirea exclusiv pe cel mai riscant segment al pieței, adică segmentul tinerilor sub 30 de ani care conduc autoturisme puternice” explică acesta.

Creșterea tarifelor se manifestă în funcție de categoria de vârstă. Cea mai mică creștere o reprezintă categoria cu vârsta peste 50 de ani, adică în procent de 3%. La polul opus, categoriile de vârstă și tipurile de autoturisme care ocupă 90% din piață, se vor confrunta cu o creștere de 14%.

„Pentru exemplificare, creșterea medie a tarifelor pe categoriile de vârstă și de tipuri de autoturisme care ocupă 90% din piață este de doar 14%. Mai mult, la cea mai reprezentativă categorie – între 1400 cmc și 1600 cmc, tarifele au crescut cu circa 14% pe întreaga categorie și cu doar 3% pentru cei cu vârsta peste 50 de ani.”, a declarat Daniel Apostol.

Tarifele de referință RCA, motiv de îngrijorare pentru oameni

ASF a publicat noile tarife de referință pentru polițele RCA. Acestea sunt majorate substanțial față de anul trecut, de la 1286 de lei pentru un autoturism cu capacitate egală sau mai mică de 1.200 mc, la prețul de 1.822 lei.

Asigurarea RCA pe un an pornește de la tariful minim de 1.822 de lei, în cazul asiguraților cu vârstă mai mică de 30 de ani și dacă aceștia au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi. Dar asigurarea poate ajunge la 4.709 lei dacă automobilul are peste 2.500 cmc. Prețurile sunt exagerate față de anul 2022, când tarifele se încadrau între 1.286 lei și 3.551 lei.

Pentru cei cu vârste cuprinse între 31 și 40 de ani, asigurarea RCA variază de la 1.114 lei la 2.832 lei. De asemenea, pentru cei din categoria 41-50 ani prețurile variază de la 1.076 lei la 2.912 lei.

Cel mai mare preț al poliței obligatorii va fi plătit de posesorii mașinilor electrice, acolo unde tariful de referință este de 2.736 lei, dacă ne raportăm la mașinile cu motoare cu ardere internă care au o capacitate cilindrică mai mică de 2.000 de centimetri cubi. Pentru șoferii cu vârsta de peste 60 de ani, tarifele de referință RCA pleacă de la 1.036 de lei și ajung la 2.767 de lei. Se poate observa o scumpire față de anul 2022, atunci când o asigurare obligatorie auto costa între 796 de lei și 2.482 de lei, conform Adevărul.ro