Infofinanciar > Info > Din ce în ce mai multe zile libere pentru bugetari. Ce îi așteaptă pe români după această minivacanță de Paște
Info

Din ce în ce mai multe zile libere pentru bugetari. Ce îi așteaptă pe români după această minivacanță de Paște

Luna ianuarie 2023, Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Vacanța destinată sărbătorilor pascale este extrem de așteptată de mulți oameni. Familiile se strâng la masă împreună, mănâncă bunătățile tradiționale și stau alături de cei dragi la slujba de Înviere. Pregătirile sunt în proces de finalizare în această perioadă, iar angajații așteaptă cu nerăbdare mini vacanța. În această perioadă, există multe beneficii pentru angajați precum prime de Paște sau zile libere.

Anul acesta, angajații vor avea parte de o minivacanță de patru zile libere, între 14 și 17 aprilie, pentru a se bucura de sărbătoarea religioasă alături de familie. În zilele de sărbătoare, concediul este oferit de angajator obligatoriu prin lege. Astfel, în zilele de sărbătoare nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare, a celor din alimentația publică sau anumite domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă.

Zile libere 2023

Angajații așteaptă cu nerăbdare vacanța de Paște. Prin urmare, Vinerea Mare, pe 14 aprilie, va fi zi de sărbătoare, iar angajații vor primi liber de la muncă. Paștele ortodox pică anul acesta  pe 16 aprilie, zi care este oricum liberă deoarece cade într-o duminică, iar Duminica Paștelui, pe 17 aprilie, va fi de asemenea, zi de sărbătoare, fiind a doua zi de Paște. Astfel, zilele de vineri până luni vor compune minivacanța de Paște.

Românii mai au zile libere de luat în acest an. În 2023, românii vor primi zile libere de la stat pentru celebrarea anumitor sărbători:  Paştele ortodox (14-17 aprilie), Ziua Muncii (1 mai), Ziua Copilului (1 iunie),  A doua zi de Rusalii (4-5 iunie),  Adormirea Maicii Domnului (15 august), Sfântul Andrei (30 noiembrie), Ziua Naţională a României (1 decembrie) și Crăciunul (25-26 decembrie). 2023 vine cu mai multe zile libere pentru bugetari. Pentru a acoperi decalajul dintre zilele libere actuale și cele de weekend, angajații de la stat vor beneficia anul acesta de două zile libere în plus, 2 iunie și 14 august, pentru a se crea așa zisa punte între zilele libere și cele lucrate. Angajații sunt obligați prin lege să ofere compensații celor care aleg să lucreze în zilele libere legale de la stat.

Angajații au dreptul la o compensare a timpului liber petrecut la muncă în următoarele 30 de zile, conform legislației în vigoare. Angajații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază, dacă această compensație nu poate fi asigurată. Angajatorii care nu oferă timp liber angajaților sau care îi plătesc insuficient pentru sarcinile îndeplinite în zilele nelucrătoare pot primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Noi zile libere pentru bugetari

Pentru a acoperi diferența dintre zilele libere și weekend-urile din 2023, bugetarii vor avea și ei trei zile libere în plus: 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Vestea bună este că angajații vor beneficia de o minivacanță de o săptămână la începutul lunii iunie. Prima zi din iunie este Ziua Copilului, a doua face punte pentru a lega zilele libere, a treia este un weekend legal, iar a patra este luni, care reprezintă data pentru a doua zi de Rusalii.

În România, toți angajatorii sunt obligați să se conformeze regulilor care prevăd zilele libere ale angajaților. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a declarat că, deoarece odihna zilnică și odihna săptămânală sunt două drepturi distincte ale angajaților în conformitate cu noile reglementări, angajatorii nu au voie să combine cele două prevederi atunci când odihna zilnică este urmată de odihna săptămânală, conform Romania TV .