Infofinanciar > Info > Diana Buzoianu, vicepreședinte Comisia de mediu: „Nu putem demonstra infracțiunea de arderi ilegale“
Info

Diana Buzoianu, vicepreședinte Comisia de mediu: „Nu putem demonstra infracțiunea de arderi ilegale“

Diana Buzoianu
Sursa foto: Arhiva companiei

Diana Buzoianu, vicepreședintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic a Camerei deputaților, susține că arderile ilegale nu pot fi aduse în instanță din cauza legislației existente.

Prezentă în cadrul mesei rotunde „Tranziție energetică și Sustenabilitate”, organizată de Capital și Infofinanciar, Diana Buzoianu a explicat că una din principalele cauze pentru calitatea proastă a aerului din Capitală este reprezentată de arderile ilegale de deșeuri.

„Vorbim de arderi ilegale de ani. Vedem descinderi în zonele în care se ard deșeurile. În fața instanței nu a ajuns însă decât un singur dosar pentru arderi ilegale în ultimii trei ani.“, a precizat vicepreședintele Comisiei pentru mediu.

Potrivit acesteia, situația se datorează și legislației. În urmă cu doi ani, a fost modificată legea privind infracțiunile referitoare la gestionarea deșeurilor. Noua lege prevede că, pentru demonstrarea infracțiunii, este necesară probarea unui prejudiciu rezultat. Conform sursei citate, au fost introduse drept criterii pentru calcularea prejudiciului modificarea solului, a apei și a subsolului. „Lipsește aerul! Deci, la infracțiunea de arderi ilegale, nu putem să demonstrăm un prejudiciu prin modificarea calității aerului. Asta este legea astăzi.“, a subliniat deputatul.

Nici cu tăierile ilegale nu stăm mai bine

Un al subiect abordat de vicepreședintele Comisiei de mediu a Camerei deputaților a fost cel al tăierilor ilegale.

„Am cerut date de la Ministerul Justiției și de la Parchetul General, cu privire la infracțiunile silvice. Peste 95% din infracțiuni au fost clasate sau cu dosare finalizate cu renunțarea la urmărirea penală. Doar 5% din aceste dosare au ajuns pe masa unui judecător. Iar multe dintre ele nu s-au finalizat neapărat cu condamnări. În prima jumătate a lui 2023, doar 10 oameni au fost condamnați cu închisoare.“, a explicat Diana Buzoianu.

Potrivit deputatului, în România, în 2023, circa 20 de milioane de metri cubi de lemn au fost fără acte în regulă. Iar conform Comisiei Europene, în fiecare an pierdem 5 miliarde de euro din tăierile ilegale. „Ăștia nu sunt bani care se duc în neant. Sunt bani care se duc în buzunarele mafiei lemnului“, a mai precizat Buzoianu.