Infofinanciar > Info > Devine armata obligatorie în România? Care sunt scenariile posibile
Info

Devine armata obligatorie în România? Care sunt scenariile posibile

Armata Romania
sursa foto arhiva companiei

Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor Români în Rezervă (AORR), pledează pentru o abordare bazată pe voluntariat în pregătirea premilitară a tinerilor din România. Într-un interviu pentru Playtech, el evidențiază beneficiile acestui model de instruire, propunând să se renunțe la obligativitate în favoarea unei implicații voluntare.

„Tinerele generații au o altă mentalitate. Ele îmbrățișează mai ușor anumite lucruri. Ăsta e și motivul pentru care cred că, dacă la liceu s-ar propune organizarea anumitor ore de educație fizică, sub supravegherea profesorului de sport, în care ar fi incluse anumite exerciții, dar și un traseu utilitar aplicativ asemănător cu cel la care sunt supuși astăzi cei ce doresc să intre în rândurile armatei, rata de eșec la probele fizice ar putea scădea esențial”, a spus Virgil Bălăceanu pentru Playtech.

Tinerii din România

Propunerea sa vizează introducerea unei pregătiri premilitare voluntare în cadrul educației fizice din școli, incluzând exerciții și trasee practice. Argumentând pentru necesitatea acestei inițiative, Bălăceanu subliniază potențialul său de a reduce rata de eșec la testele fizice pentru recrutarea militară.

Generalul-locotenent în rezervă aduce în discuție și provocările actuale ale procesului de recrutare militară, menționând că aproximativ 30% dintre candidați nu trec testele fizice, testele de traseu sau testele psihice.

„Nu am ajuns în stadiul în care numărul candidaților să fie sub cel al numărului de locuri scoase la concurs. După calculul meu, anul acesta au fost circa 6.500 de candidați pentru aproximativ 5.000 de locuri. Mai multe decât cele de anul trecut. Dar în 2024, circa 30% dintre cei care s-au înscris la concurs au picat fie testele fizice, fie la proba de traseu, fie testele psihice. Asta ne arată unde avem de lucrat ca societate”, a mai spus  Virgil Bălăceanu.

În această situație, Bălăceanu a evidențiat că există un proiect de lege în dezbatere în Parlamentul României, care are ca obiectiv pregătirea premilitară a tinerilor. Cu toate acestea, acesta încă nu a fost adoptat și se află în stadiul de discuție, scrie CanCan.