Infofinanciar > Info > Despina Ponomarenco, BREC: Piața de real-estate este amenințată de declin!
Info

Despina Ponomarenco, BREC: Piața de real-estate este amenințată de declin!

credite imobiliare finoteca.ro
Foto: facebook.com

Despina Ponomarenco, președinte BREC (Bucharest Real Estate Club), susține că piața locală este amenințată de declin.  Cauza vine din surse multiple de stres provocate de deciziile autorităților locale și centrale.

Printre acestea se numără proiectul de lege privind noile măsuri fiscale pentru care Guvernul își va asuma răspunderea.

Piața imobiliară este amenințată de declin

Ponomarenco a punctat faptul că situatia la nivelul Bucureștiului este agravată de blocajul urbanistic. Acesta durează de peste doi ani și afectează nu doar mediul de business, ci și locuitorii.

S-a ajuns în situația în care suspendarea PUZ-urilor face imposibile proiecte de infrastructură urbană vitale, iar accesibilitatea locuirii va scădea.

Noile taxe

“Noile taxe, cum ar fi creșterea TVA de la 5% la 9% pentru clădirile cu o valoare mai mică de 600.000 de lei, pe lângă provocările pe care le avem de peste doi ani de când a început războiul din Ucraina, vor duce la declinul pieței. Estimarea noastră este că efectul va fi invers decât cel scontat, statul urmând să încaseze mai puțin”, a spus Despina Ponomarenco.

Reprezentanta BREC a mai arătat că toate aceste măsuri se traduc prin lipsa predictibilității. Ceea ce reprezintă o bilă neagră pentru România din perspectiva investitorilor.

Predictibilitate ioc

“Este limpede că lipsa de predictibilitate și schimbarea regulilor în timpul jocului vor scădea atractivitatea României. Volumul investițiilor în pericol este de sute de milioane, chiar miliarde de euro, care nu sunt posibile într-un climat incert”, a mai spus Ponomarenco.

Ea a  amintit că sectoarele imobiliare și construcțiile generează 30% din PIB-ul României.

Nu aruncați anatema

Ponomarenco a atras atenția asupra faptul că este nocivă tentativa de a generaliza și eticheta, referindu-se la sintagma „rechini imobiliari”.  Sintagma se tot vehiculează în spațiul public cu scopul de a discredita întreaga industrie. „Știm că sunt jucători în piață care nu respectă regulile, dar noi, BREC, vrem să dăm exemple de bune practice. Putem arăta că standardele și bunele practici în această industrie există și sunt respectate. În aceste sens, ar fi utilă, în București, o bună comunicare între investitori și conducerea Primăriei Capitalei. Este nevoie urgentă de investiții pentru înlocuirea stocului învechit de spații construite. Trebuie venit cu soluții moderne, sustenabile, pe care marii dezvoltatori le pot implementa. Din păcate, acest dialog nu există în acest moment”, a arătat Despina Ponomarenco.

Bizarul război imobiliar

Reprezentanta BREC a mai spus că Bucureștiul este astăzi în situația în care primarul Sectorului 2 îl dă în judecată pe primarul general din cauza PUZ-urilor pentru obiective de interes public care sunt blocate și care întârzie sau stopează investiții vitale în infrastructură, școli, spitale.