Infofinanciar > Info > Deși e bine plătit, nu vrea nimeni acest job! Locul de muncă cu salariu de 10.000 de lei
Info

Deși e bine plătit, nu vrea nimeni acest job! Locul de muncă cu salariu de 10.000 de lei

creste-salariul-minim
sursa foto: playtech.ro

Aproximativ o treime din cetățenii țării muncesc pentru a primi salariul minim pe economie, care nu valorează mai mult de 400 de euro, ceea ce este echivalentul a aproximativ 2.000 de lei pe lună. Cu toate că România se numără printre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, există și pe meleagurile noastre locuri de muncă bine remunerate, dar care fie nu sunt cunoscute de către români, fie nu se bate nimeni pentru ele.

Cifrele pe care le-au prezentat membrii Eurostat demonstrează, fără să mai fie nevoie de întrebări, că România se află pe listă atunci când se discută despre cele mai sărace țari din Uniunea Europeană, în condițiile în care, din ceea ce relevă statisticile, o treime dintre români sunt săraci fie sunt amenințați cu sărăcia. Mai concret, în anul 2022, 34% dintre români se aflau neputincioși în fața riscului sărăciei sau a excluziunii sociale, însă dat fiind nivelul inflației din anul 2023, acest procent ar putea crește.

Locuri de muncă bine plătite

Deși lucrurile nu par promițătoare, există și joburi care sunt bine plătite, dar de care oamenii nu au aflat sau pentru care nu se înghesuie. De exemplu, tot mai mulți fermieri se plâng de faptul că nu găsesc oameni care să opereze tractoarele, deși beneficiile oferite nu sunt de trecut cu vederea, un contract de muncă și un salariu ce poate ajunge până la 10.000 de lei. Acest salariu este un vis frumos pentru foarte mulți angajați, de pildă pentru un profesor.

„Sunt disperat – și nu exagerez deloc, nu sunt dramatic când spun asta, dar pur și simplu nu găsesc un tractorist în toată țara asta deși am dat zeci de anunțuri de angajare. Am două tractoare care îmi ruginesc pur și simplu, dar nu găsesc tractoriști de mai bine de un an. Am vorbit cu un băiat care mi-a promis inițial că vine pentru un salariu de 10.000 de lei și contract pe perioadă nedeterminată, apoi mi-a dat mesaj că în Franța câștigă dublu și că pleacă acolo. Dacă nici măcar un salariu de 10.000 de lei lunar nu e bun, atunci ce să mai zic, ce să mai fac? Sunt disperat, nu știu ce să mai fac”, este declarația pe care o face Vlad Câmpean, administratorul unei ferme.

Lui i se mai adaugă și alți fermieri din România, cum ar fi Radu Vladimir, care declara că el s-a consolat cu ideea că nu găsește forță de muncă, și, din lipsa variantelor, învață singur să își opereze propriile tractoare și utilaje agricole.

„Știu că sunt atâția și atâția săraci, că suntem cea mai săracă țară din Europa, dar eu sunt gata să plătesc echivalentul a două mii de euro unui tractorist și nu îl găsesc pur și simplu. Am auzit de români care muncesc pe brânci afară pentru 1.000 și ceva de euro, dar uite că nu găsesc unul dispus să muncească pe tractor și să îl plătesc aproape dublu, fără să mai fie nevoit să stea printre străini și să plătească chirie. Pentru că nu văd soluție, voi învăța să îmi conduc singur tractorul, chiar dacă asta înseamnă că voi neglija alte treburi pe care le făceam aici”, a spus Radu Vladimir.

Altundeva, dar nu în România

Având în vedere faptul că salariul unui operator de tractor ajunge să fie 10.000, în alte țări, precum Germania și Franța, acest salariu se dublează. Acesta este principalul motiv pentru care tot mai mulți români care ar putea să opereze aceste utilaje aleg să părăsească România și nici să nu mai ia în considerare ideea de a se întoarce, informează adevarul.ro