Infofinanciar > Lumea la zi > DeSantis în război cu Donald Trump. Cuvinte alese cu grijă în conflictul diplomatic
Lumea la zi

DeSantis în război cu Donald Trump. Cuvinte alese cu grijă în conflictul diplomatic

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, și Ron DeSantis
Sursă foto: CNBC

În prima săptămână completă a campaniei sale prezidențiale din 2024, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a lucrat din greu pentru a se defini pe sine ca și candidat în fața alegătorilor și la fel de greu pentru a-l defini pe omul care îi stă în cale pentru nominalizarea republicană. În timp ce a făcut un turneu în 12 orașe din trei state cu vot anticipat, DeSantis, în vârstă de 44 de ani, a susținut că el este alternativa mai conservatoare și mai consecventă la Donald Trump, fostul președinte și actualul favorit în cursă.

Trump a ripostat, într-o escaladare bruscă a războiului de cuvinte dintre cei doi bărbați care nu numai că a sporit tensiunile în cursa republicană, dar a oferit și o perspectivă asupra strategiei inițiale a lui DeSantis. Aflat săptămâna aceasta în turneu în Iowa, New Hampshire și Carolina de Sud, guvernatorul a continuat să se prezinte ca un luptător nepotrivit în probleme precum avortul, imigrația, cheltuielile guvernamentale, criminalitatea și drepturile LGBTQ.

DeSantis și Trump, replici acide

Pentru prima dată, DeSantis a început să traseze contraste puternice cu Trump, descriindu-l pe fostul președinte ca pe un politician care și-a pierdut calea și care a devenit o creatură a guvernului pe care ar fi trebuit să îl transforme, făcând compromisuri prea ușor. Tabăra lui Trump a încercat să facă același lucru cu DeSantis, numindu-l „marionetă a mlaștinii” și minimalizând realizările sale în calitate de guvernator al Floridei. Într-un partid în care a fi un outsider politic are încă un apel larg, niciunul dintre ei nu vrea să fie etichetat drept „candidatul establishmentului”. „De aceea o fac. Este un cuvânt murdar” a declarat David Kochel, un veteran al campaniei prezidențiale republicane din Iowa.

Turneul lui DeSantis în cele trei state care vor organiza anul viitor primele concursuri de nominalizare din cadrul primarelor republicane a avut ca scop consolidarea rapidă a acestuia ca fiind cea mai mare amenințare pentru Trump. El a jucat în mare parte în săli mici, dar pline și cu mulțimi susținătoare, chiar dacă mai mulți alegători au declarat pentru Reuters că nu s-au decis cu cine să voteze. În discursuri, DeSantis nu l-a criticat în mod deosebit pe Trump în mod direct, ci a făcut în schimb referiri mai opace, spunând publicului că el va fi candidatul care va securiza „în sfârșit” granița sudică a SUA sau că „leadershipul” este mai important decât „construirea unui brand”. A fost un mod de a le face semn susținătorilor lui Trump că își va continua activitatea fără a-i antagoniza prin insultarea fostului președinte, care are încă mulți susținători extrem de loiali.

Dar în discuțiile cu presa, DeSantis a fost mai puțin rezervat. El a sugerat că Trump, principalul său rival pentru nominalizare, s-a mutat „la stânga” în timpul mandatului său la Casa Albă și că nu mai este același candidat care a jucat un rol important în alegerile din 2016. DeSantis a numit „meschină” și „juvenilă” înclinația lui Trump de a le da poreclele adversarilor săi, într-un interviu acordat joi unui post de radio din New Hampshire. „Nu cred că asta își doresc alegătorii și, sincer, cred că acest comportament al său, pe care îl are de ani de zile, cred că acesta este unul dintre motivele pentru care nu se află acum la Casa Albă”, a spus DeSantis.

DeSantis, alternativa unei alegeri clare

DeSantis a pus în contrast timpul petrecut de Trump în funcție cu cel petrecut de el în calitate de guvernator al Floridei, unde el și legislativul republican au promulgat un lung șir de reforme conservatoare. „Întotdeauna vor exista modalități prin care poți spune că nu poți face ceva. Întotdeauna vor exista scuze ușoare pe care le poți invoca” a declarat DeSantis vineri, în timp ce își încheia turneul, în fața unei mulțimi din Gilbert, Carolina de Sud. Trump domină tabăra republicană cu 49% din susținere, în timp ce DeSantis este următorul, cu 19%, potrivit celui mai recent sondaj de opinie Reuters/Ipsos realizat în luna mai.

Mesajul lui DeSantis a fost pe placul unor alegători precum Doug Lambert, 58 de ani, vicepreședintele Partidului Republican din comitatul Belknap din New Hampshire. „Am fost martor la cum republican după republican a fost ales în orice funcție și apoi toți au cam dat înapoi și au făcut compromisuri. Nu că ar fi ceva în neregulă cu un compromis sensibil, dar cred cu adevărat că, dacă punem conservatorismul în față, majoritatea americanilor vor realiza că este un lucru bun.” a spus Lambert. Maureen Plyler, în vârstă de 74 de ani, care a urmărit evenimentul lui DeSantis în Gilbert, a fost mai sceptică, spunând că a preferat trecutul acțiunilor lui Trump. „Pur și simplu a dovedit. Economia a fost grozavă” a spus aceasta. Ea a fost nemulțumită de schimburile din ce în ce mai dure dintre cei doi candidați. „Nu mă faceți să mă răzgândesc”, a spus ea.

DeSantis și-a moderat uneori mesajul. În cele patru opriri în New Hampshire, cu o mare rezervă de alegători independenți, el nu a menționat interdicția strictă a avortului pe care Florida a adoptat-o anul acesta. Dar a fost un subiect de discuție de top în Iowa și Carolina de Sud, unde creștinii evanghelici au mai multă influență. DeSantis s-a confruntat, de asemenea, cu miliardarul Trump în moduri mai puțin evidente, numindu-se pe sine un „puști cu gulere albastre” care a trebuit să muncească pentru orice și spunând publicului că a decis să se înroleze în armată în loc să urmeze o carieră profitabilă. El a adus-o frecvent pe scenă pe soția sa, Casey DeSantis, unde au vorbit despre creșterea copiilor lor mici, o reamintire a faptului că DeSantis reprezintă o generație complet diferită de cea a lui Trump, în vârstă de 76 de ani, conform Reuters .