Infofinanciar > Info > Deficitul bugetar s-a menținut la 2,33% timp de cinci luni! Marcel Boloș: „Trebuie să gestionăm corespunzător riscul de deficit”
Info

Deficitul bugetar s-a menținut la 2,33% timp de cinci luni! Marcel Boloș: „Trebuie să gestionăm corespunzător riscul de deficit”

marcel-bolos
Sursa foto: oradeaindirect.ro

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a transmis pe data de 29 iunie că după cinci luni, deficitul bugetar se situează la pragul de 2,33%, adică 37 de miliarde de lei. Ministrul a menționat faptul că în acest moment guvernanții lucrează la un plan de măsuri fiscale, astfel încât riscul de deficit bugetar să fie gestionat corespunzător, scopul final fiind la ca sfârșitul anului 2023 să se ajungă la un nivel de 4,4% din PIB. 

De asemenea, ministrul a mai adăugat că gestionarea corespunzătoarea a situației de deficit bugetar trebuie realizată strict în interesul țării, astfel încât investițiile să nu fie afectate, și pentru „ închide anul bugetar la nivelul ţintei deficitului bugetar asumat” de către autorități la Comsia Europeană. 

Urmează să se dezvolte un plan de măsuri fiscale 

„Planul de măsuri fiscale, am vorbit despre el, este o nevoie pe care o avem în momentul de faţă pentru a gestiona corespunzător riscul de deficit bugetar şi, îndată ce va fi definitivat, la nivelul coaliţiei de guvernare, vă voi da explicaţiile corespunzătoare. (…) Este o realitate. Sunt cinci luni de restricţie bugetară, 2,33% din PIB deficitul bugetar, 37 miliarde de lei, aceasta este realitatea astăzi.  

Nu putem sta cu mâna în sân, pentru că, după cinci luni, 2,33% deficit bugetar nu este de joacă şi, tocmai, încă de la audieri şi de la primele zile de mandat, de două săptămâni, aceasta este a doua săptămână de când am mandatul de ministru al Finanţelor, m-am concentrat pe acest plan de măsuri, care urmează să fie agreat la nivelul coaliţiei şi să putem gestiona corespunzător riscul de deficit bugetar”, a afirmat Marcel Boloş, la sediul PNL. 

În momentul în care a fost întrebat care ar urma să fie măsurile și economia la buget după ce se va aplica noul plan de măsuri fiscale, ministrul Finanțelor a explicat că: „După ce o să-l definitivăm şi o să vedem fiecare scenariu pe care l-am luat în discuție, avem şi impactul bugetar corespunzător”. 

Planul financiar nu este încă finalizat 

„Ar fi nedrept să vă spun, acum, măsuri din planul pe care îl avem în lucru (…) şi după aceea ele să nu fie puse în aplicare. Mai mult, să inducem această stare de panică în rândul contribuabililor. Nu este normal faţă de contribuabili, dar este o certitudine că acest plan trebuie să fie pus în aplicare”, a menţionat Marcel Boloş. 

În plus, referitor la impactul bugetar pe care ar urma să îl aibă eliminarea cumulului pensiei cu salariul, și eliminarea pensiei parlamentarilor, ministrul Finanțelor a declarat că acesta este „calculat, impactul respectiv şi este unul semnificativ – 2,4 miliarde lei pe măsura de cumul al pensiei cu salariul”. 

Ministrul Boloș a explicat și că impactul bugetar pe care ar urma să îl aibă aplicarea pensiilor speciale este deja calculat, iar acest calcul a fost realizat în mod eșalonat, potrivit Agerpres.

„Impactul calculat este unul eșalonat în timp şi pe noi ne interesează măsura acum, aceea de a gestiona deficitul bugetar. Atunci când noi țintim reducerea pentru 2035, nu ne putem bizui pe această măsură, este unul nesemnificativ, 0,5% din PIB. V-am spus, este unul progresiv, iar pe noi ne interesează prezentul ca să putem realiza investițiile din fondurile europene”, a transmis ministrul Finanțelor.