Infofinanciar > Info > Deficitul bugetar face Guvernul să ia decizii dure pentru români! Din toamnă, o categorie de angajați vor avea salariile mai mici
Info

Deficitul bugetar face Guvernul să ia decizii dure pentru români! Din toamnă, o categorie de angajați vor avea salariile mai mici

se taie salariile (sursă foto: playtech.ro)
Sursă foto: Playtech.ro

Salariile a sute de mii de muncitori din construcții și agricultură ar putea scădea începând din toamnă. Coaliția de guvernare intenționează să elimine avantajele fiscale, prin urmare, acesta este un punct important pe agenda lor. Comisia Europeană ne obligă să ne conformăm la acest lucru pentru a obține în continuare finanțare pentru investiții. Angajații din IT nu vor fi, totuși, afectați de reduceri. 

Acțiunile fiscale ar putea fi puse în aplicare în contextul în care România are un deficit bugetar la cinci luni de 37 de miliarde de lei, adică o „gaură” de 2,3% din PIB. În plus, până la sfârșitul anului, ar trebui să ne încadrăm în 4,4%, iar în caz contrar România ar putea pierde bani din PNRR dacă acest lucru nu se întâmplă. 

Salariile se micșorează cu 300 de lei 

Eliminarea stimulentelor fiscale în IT, construcții și agricultură, care ar duce la reducerea salariilor, este unul dintre scenariile de pe masa premierului Marcel Ciolacu, prezentat luni. Dacă va fi adoptată, această acțiune va intra în vigoare de la 1 septembrie. 

„Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară nu plătesc de mai mulți ani contribuția pentru Sănătate de 10%. În construcții, salariul minim brut pe economie este de 4.000 de lei, iar angajații câștigă în mână 3.150 de lei. Odată cu eliminarea acestei facilități fiscale, angajatorii vor decide dacă vor scădea salariile cu 400 de lei sau dacă vor majora venitul brut. În agricultură și industria alimentară salariul minim brut pe economie este de 3.000 de lei, iar cel net de 2.360 de lei.  

Din toamnă aceștia ar putea primi cu 300 de lei mai puțin. Noul plan de măsuri pregătit de ministrul de Finanțe vine în contextul în care în primele 5 luni România a avut un deficit bugetar de 2,33% din PIB, iar ținta de deficit bugetar asumată de țara noastră este de 4,4% pe tot anul. Vineri, Comisia Europeană, a transmis o scrisoare prin care cerea scăderea deficitului bugetar. În caz contrar, am putea pierde fondurile de coeziune”, a explicat reporterul Florentina Lazăr. 

Care ar fi a doua opțiune 

În plus, premierul Marcel Ciolacu propune fie majorarea taxelor și tarifelor începând cu luna ianuarie, fie creșterea TVA la 19% pentru toate produsele, cu excepția celor de bază. Având în vedere deficitul bugetar extrem de mare, se analizează și restructurarea sectorului public, care ar afecta întreprinderile, primăriile, ministerele și agențiile, începând cu data de 1 ianuarie a anului 2024. 

Pentru a aborda problema deficitului bugetar și pentru a evita pierderea finanțării din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se pledează pentru aceste măsuri extreme. Având în vedere dificultățile financiare actuale, guvernul român caută să elaboreze măsuri echitabile și de lungă durată pentru a asigura stabilitatea economiei și a finanțelor națiunii, potrivit Observator.