Infofinanciar > Info > Deficit de personal în sistemul medical din România! „Domnilor, medicină fără medici nu se poate!”
Info

Deficit de personal în sistemul medical din România! „Domnilor, medicină fără medici nu se poate!”

ambulantele-din-romania-sunt-vechi
sursa brasov.net

În timpul unor manifestări organizate la Iaşi cu prilejul Zilei Naţionale a Ambulanţei, managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu a dezvăluit că parcul auto al serviciilor judeţene de ambulanţă din ţară este depăşit şi că există un deficit de 43,34% de personal şi de 55,5% de medici, relatează Agerpres.

„Ambulanţei Publice din România i-au fost alocate posturi mai puţin faţă de normativ, rezultând un deficit de personal pe toată ţara de 43,34%. Trebuie subliniat în mod deosebit deficitul de 55,5% privind medicii din sistemul public de ambulanţă. Domnilor, medicină fără medici nu se poate. Şi acum, la această aniversare, fiecare îşi pune o dorinţă. Eu îmi doresc pentru dumneavoastră toţi, pentru noi toţi, ca serviciile de ambulanţă să aibă personal suficient numeric, raportat la cerinţele populaţiei, bine pregătit, disciplinat, altruist, empatic, într-un cuvânt oameni adevăraţi cărora le pasă de semenii lor aflaţi în suferinţă şi, nu în ultimul rând, dotare corespunzătoare cu ambulanţe noi şi performante care să nu necesite costuri mari pentru reparaţia lor şi centre de pregătire pentru personalul din serviciile de ambulanţă, măcar câte unul pe regiune, la nivel naţional”, a spus Alis Grasu, la Iaşi.

Serviciile judeţene de ambulanţă se confruntă şi cu probleme tehnice, menţionând în acest sens că mai mult de jumătate din autospecialele de la Serviciul Public de Ambulanţă îndeplinesc condiţii de casare, fapt care necesită cheltuieli importante pentru menţinerea acestora în stare de funcţionare, după cum susține acesta.

„În 2021, numărul de ambulanţe funcţionale a fost de 2.358. Raportat la numărul de mijloace de transport, au fost 1.498 de intervenţii pentru fiecare maşină. De notat, lucrăm cu un parc de ambulanţe învechit. În 2021 au fost 3.903.697 cazuri la care au intervenit ambulanţierii din toată ţara, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 10.695 de intervenţii”, a mai adaugă Alis Grasu.

Strategie de dezvoltare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține că trebuie dezvoltată o strategie de dezvoltare a Serviciilor de Ambulanţă, subliniind totodată că trebuie să existe elemente de integrare atunci când sunt situaţii de urgenţă, catastrofe, accidente.
„În momentul de faţă există nu doar deficit de personal, ci şi un evident deficit de ambulanţe. Sunt sute de ambulanţe care au sute de mii, un milion de kilometri unele dintre ele. Şi e clar că lucrul acesta trebuie corectat pentru că o ambulanţă veche nu înseamnă doar o ambulanţă veche, ci înseamnă un risc pentru personal de pe ambulanţă şi, bineînţeles, pentru pacient. Trebuie întotdeauna să ne gândim la aceste aspecte. O să avem în perioada următoare o prezentare cu privire la gândirea, la strategia de la Ministerul Sănătăţii pe care sper că o va sprijini Guvernul României, şi în parteneriat cu DSU, pentru că, bineînţeles, până la urmă trebuie să păstrăm o anumită structură organizatorică, dar asta nu înseamnă să neglijăm timp de ani de zile serviciile de ambulanţă”, a răspuns jurnaliştilor Alexandru Rafila, atunci când a fost întrebat ce măsuri întreprinde Ministerul Sănătăţii pentru a rezolva problema de personal şi pe cea a deficitului de ambulanţe, potrivit G4Media.